Salamon
-1 °C
13 °C

Összeesküvéssel vádolnak egy török ügyészt

2010.02.17. 16:56 Módosítva: 2010.02.17. 16:56
Őrizetbe vettek egy ügyészt Törökországban, akit azzal vádolnak, hogy több politikushoz és katonához hasonlóan meg akarta buktatni a kormányt.

Törökországban letartóztattak egy ügyészt azzal a gyanúval, hogy részt vett abban az összeesküvésben, mely a kormány ellen irányult és már több tucat embert perbe fogtak.

Ez Törökországban az első  eset, hogy egy ügyészt tartóztatnak le. A puccsot állítólag katonák, politikusok, ügyvédek, újságírók és üzletemberek szervezték. A vád szerint a gyanúsítottak erőszakos eszközökkel akartak zavart kelteni, hogy azután a hadsereg beavatkozhasson, és közben eltávolíthassa az iszlámbarát kormányt.

Az úgynevezett Ergenekon-ügy miatt már több mint kétszáz ember van előzetes letartóztatásban, és 2009-ben megkezdődött a per egy 56 fős csoport ellen, de még senkit sem ítéltek el. A kormányzat bírálói szerint az ügyet a kormány az ellenzék üldözésére is kihasználja.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök tagadja, hogy az Iszlámhoz közelítené a társadalmat, és eltávolodna a modern Törökországot a múlt század első felében létrehozó Kemal Atatürk világi államfelfogásától.