Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

A Fehér Ház hátsó ajtaján csempészték ki a dalai lámát

2010.02.19. 21:26

A dalai lámát, miután fogadta Barack Obama amerikai elnök, a Fehér Ház hátsó ajtaján csempészték ki; a tibeti vallási vezető az elszállításra váró szemetes zsákok mellett volt kénytelen kiosonni az elnöki rezidenciából - látható azon a fotón, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

Az AFP/Getty Images fotósa azt a pillanatot kapta el, amikor a sárga-bordó szerzetesi ruhát, meztelen lábfején vékony papucsot viselő Nobel-díjas vallási vezetőt néhány öltönyös-nyakkendős úr kikíséri a washingtoni elnöki rezidencia hátsó ajtaján.

A dalai láma és a Fehér Ház szemeteszsákjai

Őszentsége a Fehér Ház Pálma Termének északi ajtaján kilépve a jókora szemetes zsákok mellett elhaladva jutott el a riporterekhez, akiknek annyit mondott, boldog, hogy találkozhatott az elnökkel.

A tibeti buddhisták vallási vezetője elmondta, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy tárgyalhatott a legnagyszerűbb demokrácia elnökével. Hozzátette, gyerekkora óta csodálja Amerikát, nemcsak gazdasága miatt, hanem mert a demokrácia, a szabadság, az emberi értékek és kreativitás bajnoka.

Obama a határozott kínai tiltakozások ellenére csütörtökön találkozott a dalai lámával. Az elnök - tekintettel a találkozót hevesen ellenző Peking érzékenységére - a sajtónyilvánosság mellőzésével, zárt ajtók mögött fogadta a száműzetésben élő tibeti vallási vezetőt. A magántalálkozó után - amelynek nem hivatalos jellegére utalt, hogy nem az Ovális Irodában, hanem a Térkép Szobában tartották - közös sajtótájékoztatót sem tartottak. A Fehér Ház nem adott ki közleményt a találkozóról, de közreadott egy fotót, amint Obama és vendége egy kávézó asztalnál beszélget.

Peking korábban figyelmeztette Washingtont, tovább ront az amúgy is feszült amerikai-kínai viszonyon, ha Obama fogadja a tibeti buddhisták szellemi vezetőjét. Obama tavaly, közelgő kínai látogatása előtt lemondta a találkozót a Washingtonba érkezett dalai lámával.