Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Fico feszültségre számít az Orbán-kormánnyal

2010.02.19. 21:24
Robert Fico szlovák miniszterelnök arra számít, hogy romlani fog Szlovákia és Magyarország között a kapcsolat, ha valóban a Fidesz kerül kormányra. A júniusban esedékes szlovákiai parlamenti választásokról azt mondta, nyitva van még a koalíciókötések lehetősége, de a jelenlegi felállást termékenynek tartja.

Komoly feszültség keletkezhet Magyarország és Szlovákia viszonyában, ha a Fidesz nyeri az áprilisi magyarországi országgyűlési választásokat, jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő pénteken a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában.

"Ha a Fidesz kormányra kerülése után elkezdi megvalósítani mindazt, amit most ellenzékben hangoztat, rosszra fordulnak a dolgok...nagy feszültség lesz a szomszédi kapcsolatokban" - mondta Fico.

Szlovákiában júniusban szintén parlamenti választásokat tartanak, amelyek nagy esélyese Fico pártja, a baloldali Smer (Irány-Szociáldemokrácia). A magyar-szlovák viszony fejleményei fontos szerepet játszhatnak a szavazás alakulásában, jegyezte meg a Reuters.

A brit hírügynökség úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke magyar állampolgárságot akar adni a határon túli magyaroknak.

Ficót korábban bírálatok érték Európában, mert négy évvel ezelőtt kormánykoalícióra lépett a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), Ján Slota SNS-elnök nacionalista retorikája pedig gyakori magyarországi tiltakozásokat váltott ki. Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) a szlovák kormány megalakulása után felfüggesztette a Smer ESZP-tagságát, de később helyreállította.

A hírügynökség kitért arra is, hogy Magyarország tiltakozott a tavaly elfogadott szlovákiai államnyelvtörvény ellen. Fico közölte, nem áll szándékában a törvény megváltoztatása. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem ítélte el a jogszabályt, de jelezte, hogy figyelemmel követi alkalmazását.

Más incidensek is megkeserítették a magyar-szlovák viszonyt. Sólyom László magyar államfőt tavaly augusztusban nem engedték be Szlovákiába egy szoboravató ünnepségre, amely utalt a magyar futballszurkolók dunaszerdahelyi bántalmazására is.

Fico az interjúban reményét fejezte ki, hogy az ilyen és ehhez hasonló incidensek nem ismétlődnek meg, de úgy vélte, a szlovákiai választások előtt ismét növekedhet a feszültség.

A politikus nyitva hagyta a választások utáni koalíciókötés lehetőségét: a Smer kisebbségi kormányt alakíthat vagy koalícióra léphet valamelyik ellenzéki párttal, beleértve a szlovákiai magyar pártokat is. Fico megjegyezte, termékenynek bizonyult a Smer kapcsolata jelenlegi két koalíciós partnerével, az SNS-szel és a Meciar-féle Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (HZDS).