Vilhelmina
10 °C
21 °C

Laptopkamerával kémkedett egy iskola a diákjai után

2010.02.19. 19:34
Bepereltek az Egyesült Államokban egy iskolát, amelyik olyan laptopokat adott ki 1800 gyereknek, amelyekben beépített kamerák voltak. Ezeket távolról lehetett aktiválni, így az iskola meg tudta figyelni a laptop közelében történő eseményeket, így a gyerekek és a család magánéletét. Az iskola szerint a kamerák biztonsági célokat szolgáltak.

Szülők indítottak pert egy amerikai középiskola ellen, amely az otthoni használatra kiadott laptopok webkameráin keresztül a diákok után kémkedett.

Egy pennsylvaniai házaspár keresete szerint a kerületi középiskola tanárai azért szidták meg gyermeküket, mert "otthon nem megfelelően viselkedett", bizonyítékul pedig a számítógépének webkameráján készült felvételek szolgáltak, adta hírül a BBC.

A Pennsylvaniai Montgomery megye Lower Merion körzetének két középiskolájában 1800 tanuló kapott otthonra számítógépet, hogy a diákok éjjel-nappal hozzáférhessenek az iskolai adatbázisokhoz, olvasható az oktatási intézmény honlapján.

Michael és Holly Robbins szerint az iskola megsértette a magánszférát azzal, hogy gyermeküket állandó megfigyelés alatt tartotta. A szülők szerint az otthoni laptopok webkameráját az iskola távolról aktiválta, amelyekkel így felvételeket készíthettek mindenről, ami a számítógép környezetében volt látható.

Mivel a laptopokat a diákok és a családtagok is szabadon használták, olyan kompromittáló felvételek készülhettek a gyermekekről és szüleikről, amelyeken akár ruha nélkül lehettek láthatók, olvasható a keresetben.

Christopher McGinley, az iskola igazgatója szerint a kifogásolt szoftver biztonsági célokat szolgált arra az esetre, ha a számítógép eltűnne vagy ellopnák. A kerület állítólag nem használta semmilyen más célra a gépeken található programot. Hozzátette azt is, hogy a kérdéses alkalmazást a gépekről már eltávolították, és sajnálja, ha ezzel esetleg kellemetlenséget okoztak a diákoknak és családtagjaiknak.