Autókat sodort el a hömpölygő sárlavina

2010.02.21. 13:07 Módosítva: 2010.02.21. 22:55
Pusztító vihar csapott le a Portugáliához tartozó Madeirára, legalább negyvenen meghaltak, száznál is többen megsérültek a földcsuszamlásokban és árvizekben. Negyven éve nem volt ekkora vihar a szigetvilágon, az utcákat sártenger lepte el.

Legalább 42-en meghaltak, és százhuszan megsérültek a Portugáliához tartozó, atlanti-óceáni Madeira szigetén a heves esőzések okozta földcsuszamlások, árvizek miatt, közölték a helyi hatóságok vasárnap. A brit külügyminisztérium közleménye szerint egy brit állampolgár is áldozatául esett a katasztrófának. Sokan eltűntek, ezért tovább nőhet az áldozatok száma.

Szombaton Madeirán egész nap zuhogott az eső, Funchalban, a fővárosban a fontosabb útvonalak víz- és sártengerré váltak. Az áradat elöntötte az épületek földszintjét, az utcákon kidőlt fákat, köveket, gépkocsikat görgetett az ár. Legutóbb 1969-ben volt ilyen méretű árvízkatasztrófa Madeirán.

Vasárnap délelőtt speciális kutyákkal mentési szakemberek, búvárok, orvosok érkeztek a sziget fővárosába Lisszabonból. A szigetre indult José Sócrates portugál miniszterelnök és Rui Pereira belügyminiszter is. A kormány fontolóra vette, hogy katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítja Madeirát, és segítségért folyamodik az Európai Unióhoz.

Funchal nemzetközi repülőtere egyelőre nem üzemel, bár nem szenvedett komolyabb károkat. Szombaton húsznál is több légi járatot töröltek, vagy tartalék repülőterekre irányítottak. A repülőgépek leszállását akadályozták a rossz látási viszonyok és a viharos szél.

Madeirán összesen 250 ezren élnek, ebből százezren a fővárosban.

Madeirához tartozik még Porto Santo szigete, valamint a lakatlan Desertas és Selvagems szigetcsoport. Ezek természetvédelem alatt állnak, ritka madárfajták menedékhelyeként. A szigetvilág Portugália egyik legnépszerűbb turistacélpontja. A XX. század 70-es éveiben még Európa legszegényebb területei közé tartozott, de az Európai Unió pénzügyi támogatásának köszönhetően azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport