Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Kadhafi fia miatt keménykednek Líbiában két svájcival

2010.02.22. 14:39
Több tucat líbiai rendőr vette körül hétfő délelőtt Svájc tripoli nagykövetségét, miután a hatóságok ultimátumot adtak Svájcnak, hogy adja át a követségen hónapok óta menedéket kereső két svájci állampolgárt. A két férfit 19 hónappal ezelőtt vízumvétség vádjában vették őrizetbe a líbiaiak, megtorlásul azért, mert Genfben letartóztatták Moammer Kadhafi líbiai vezető fiát.

A két férfi a svájci követségen keresett menedéket, már hónapok óta ott voltak, de hétfőn mindketten elhagyták az épületet.

A bűncselekmény alól felmentett Rachid Hamdanit rendőri kísérettel, bilincsben a líbiai hatóságok tripoli útlevélosztályára szállították. A hivatal épületét újságírók és közemberek nem közelíthették meg. Hamdani ügyvédje korábban közölte, hogy svájci-tunéziai állampolgár védence néhány órán belül Tunézia felé, autón elhagyja az országot.

Líbiai börtön vár a másik svájcira

A másik svájci üzletember, Max Göldi, akit a líbiai vízumszabályok megsértéséért négyhavi börtönbüntetésre ítéltek hétfőn szintén elhagyta a nagykövetségi épületet, de ő nem haza ment, hanem az Ain Zara líbiai börtönbe szállították.

Göldinek le kell töltenie büntetését, amelyet a vízumszabályok megsértése és törvénytelen gazdasági tevékenység miatt róttak ki rá.

Először hétfő reggel az al-Dzsazíra katari műholdas tévé tett jelentést arról, hogy Líbia közép-európai idő szerint délelőtt 11 óráig ultimátumot adott a svájci nagykövetségnek a két svájci állampolgár kiadására. A tévé szerint Tripoli ellenkező esetben intézkedéseket hoz a nagykövetség ellen, amelyeket azonban nem ismertettek. Músza Kúsza líbiai külügyminiszter az ultimátumról vasárnap éjszaka tájékoztatta a Líbiában szolgálatot teljesítő európai diplomáciai képviseletek vezetőit - tette hozzá a hírtévé. Korábban mindkettőjüket 16 havi börtönbüntetésre ítélték, de később egy fellebbviteli bíróság negyedére csökkentette Göldi büntetését, Hamdanit pedig felmentette.

Göldi és Hamdani ügye egyfajta megtorlás Líbia részéről. Megtorlásul vették őrizetbe a svájciakat, azért, mert korábban Genfben inzultus érte Moammer Kadhafi líbiai vezető fiát.

2008 júliusában Hannibal Kadhafit és feleségét, Aline Skafot egy svájci luxusszállóban tartóztatták le. Az volt a vád ellenük, hogy a hotelben két dolgozót inzultáltak, később a vádat elejtették, és elengedték őket.