Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Ki akarják rakni az orosz nevű ukrajnai óvodásokat

2010.02.22. 15:55
Kigúnyolta és Ukrajnából való távozásra szólította fel Lemberg egyik óvodájának orosz keresztnevet nevet viselő növendékeit a megyei közgyűlés nacionalista képviselője.

A szélsőjobboldali Szvoboda párt színeiben politizáló Irina Farion az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából tett látogatást a hétvégén a nyugat-ukrajnai nagyváros 67. számú óvodájában, ahol eredetileg az ukrán nyelv szépségéről akart beszélni a gyerekeknek. A kicsik bemutatkozása után azonban a bölcsész végzettségű képviselő sértegetni kezdte azokat a gyerekeket, akik oroszul használták a keresztnevüket. Az Aljona néven bemutatkozó kislánynak egyenesen azt mondta, hogy "ha ezt a nevet fogod viselni, akkor csomagolj össze, s menj Moszkóviába" – írta hétfői számának online kiadásában a Szegodnya című ukrán napilap.

A képviselő megrótt egy Misa becenevű kisfiút is, felszólítva, hogy a jövőben az ukrán hangzású Mihajlikot használja. A Liza nevű óvodásnak pedig kifejtette, hogy a neve oroszul majdnem "nyalást" jelent. A Másaként bemutatkozó kislánynak Farion azt tanácsolta, menjen oda, ahol a Másák élnek, mivel Ukrajnában csak a Maricska nevűeknek lehet helyük. Mint mondta, elképzelhetetlen lett volna, hogy annak idején Sztepan Bandera nacionalista vezetőt (akit Viktor Juscsenko leköszönő elnök nemrég Ukrajna hőse címmel tüntetett ki) a szülei oroszosan, azaz Sztyopának szólították volna.

Az újság szerint az óvodások szülei fel vannak háborodva, és azt követelik, hogy Farion bíróság előtt feleljen a gyermekeket nemzetiségi alapon sértegető kijelentéseiért. Az eset nagy visszhangot keltett Lembergben is, ahol a legutóbbi elnökválasztáson a választók 15 százaléka az oroszpártinak tartott Viktor Janukovicsra adta szavazatát.

Ukrán hírügynökségi jelentések szerint Vagyim Kolesznyicsenko, a Janukovics vezette ellenzéki Régiók Pártjának (PR) parlamenti képviselője hétfőn az ukrán legfőbb ügyészhez fordult, hogy indítson büntető eljárást a lembergi képviselő ellen nemzetiségi gyűlölet szítása miatt.  • Vennék
  • Hírek