Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Kiverte a biztosítékot egy francia dohányzásellenes plakát

2010.02.23. 17:05 Módosítva: 2010.02.23. 17:05
Tiltakozást váltott ki Franciaországban családvédelmi és feminista szervezetek részéről a Nem Dohányzók Jogai elnevezésű egyesület legújabb, szexuális tartalmú kampánya.

A felháborodást kiváltó plakátokon egy idős ember előtt térdelő fiú, illetve lány látható. A szájukban egy, a férfi nadrágjából kiálló cigaretta van. A fiatalok fejét egy kéz kényszeríti arra, hogy szívják a cigarettát. Az orális szexre utaló pózokat ábrázoló plakátokon "A dohányzás a dohány rabszolgasága" felirat olvasható.

A szórakozóhelyeken, bárokban, diszkókban hétfőn feltűnt plakátok azonnal tiltakozó reakciókat váltottak ki.

"A dohányfüggőség és a szex összekeverése röhejes és botrányos összemosása a dolgoknak. Nyugtalanítónak találom, hogy egy ilyen fontos ügyben ennyire mélyre lehet süllyedni" - hangsúlyozta a Le Parisien című fővárosi lapban Christiane Therry, a Franciaország Családjai nevű egyesület megbízott vezetője.

Christiane Ruel, egy gyermekvédelmi szervezet elnöke pedig azt a kérdést tette fel, hogy a plakát tervezője vajon gondolt-e a szexuális visszaélések áldozataira, amikor az ötlet az eszébe jutott.

A feminista szervezetek elsősorban a szexszel való ijesztgetést kifogásolták: "Tudomásom szerint a felláció nem okoz rákot" - mondta Antoinette Fouque, a Mozgalom a nő felszabadításáért nevű egyesület elnöke. Florence Montreynaud feminista jogvédő szerint pedig "elviselhetetlen a kép az idős férfi kezével a kamaszok fején".

tabac450

Az ötlet a dohányzásellenes szervezetek körében sem aratott osztatlan sikert. Bertrand Dautzenberg, a Dohányzás-megelőzési Francia Hivatal vezetője szerint a kampánnyal az a gond, hogy a felnőtteket sokkolja, a fiatalokat pedig nem ijeszti el a dohányzástól.

A kampányért felelős Nem Dohányzók Jogai szerint plakátjuk üzenete az, hogy a dohányzás alávetettség, pont ugyannyira, mint amennyire a felláció a kollektív tudatban.

"A cigarettától ma már nem félnek a fiatalok. Az emancipáció, a szabadság szimbólumának gondolják, pedig valódi függőséget és alávetettséget okoz. A szexet azért használtuk, hogy felhívjuk a figyelmüket. Ha pedig sokkolni kell, hát sokkoljuk őket!" - hangsúlyozta Gérard Audureau, a Nem Dohányzók Jogainak elnöke.