Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Hódítanak a randidrogok

2010.02.24. 16:13
Terjedőben vannak a randidrogok, amelyek elsősorban a gyanútlan fiatalokat veszélyeztetik.

Egyre súlyosabb gondot jelentenek az úgynevezett randidrogok – figyelmeztetett szerdán az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenörző szervezete (INCB).

Viszonylag új, de gyorsan terjedő jelenségről, elsősorban a fiatalok körében népszerű színtelen, szagtalan, kábítószerlistán még nem szereplő anyagokról van szó. A korábban kedvelt Rohypnol nevű anyagot sikerült visszaszorítani, de helyette egyre jobban terjed az ENSZ-tagállamok felében nem ellenőrzött gamma-hidroxi-butirát (GHB), vagy az egyezményekben nem szereplő ketamin. Ezeket becsempészik ételbe vagy italba, hatásukra az áldozatok elveszíthetik uralmukat tetteik fölött. Így könnyen, látszólag önként rávehetők arra, hogy átadják bankkártyájukat, PIN-kódjukat, egyéb értékeiket, vagy szexuális erőszak áldozatává váljanak.

"Meg kell tanítani az embereket, hogy legyenek gyanakvóak bizonyos helyzetekben, ha például emlékezetkiesést tapasztalnak" – mondta Sevil Atasoy, az INCB elnöke egy bécsi sajtótájékoztatón. Gyanú esetén tanácsos vizeletmintát vetetni, máshogy nem bizonyítható az erőszak.

A testület arra hívta föl a gyógyszeripar figyelmét, hogy dolgozzon ki biztonsági intézkedéseket, például a szóban forgó anyagokat ízesítsék.

Növekvő gond a receptre kapható drogokkal való visszaélés is. Ezen a téren azt javasolja az INCB a kormányoknak, hogy tiltsák be vagy korlátozzák a nemzetközileg ellenőrzött szerek internetes árusítását, és ne lehessen ezeket telefonon rendelni.