Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Felfüggesztették a szexuális tartalmú dohányzásellenes kampányt Franciaországban

2010.02.25. 22:50
A nem szűnő tiltakozásokat követően a kormány nyomására felfüggesztette szexuális tartalmú dohányzásellenes kampányát csütörtökön a Nem dohányzók jogai elnevezésű egyesület.

A dohányzás ellen ötven éve küzdő francia civil szervezet ugyanakkor elégedettségének adott hangot, hiszen az akció elérte célját: vitát váltott ki a fiatalok dohányfüggősségéről. Meggyőződésük szerint csak így lehetett reagálni a fiataloknak a dohányellenes érvekkel szembeni közönyére, és szakítani az eddigi gyenge megelőző kampányokkal.

A Nem dohányzók jogai csoport arra is emlékeztetett, hogy a szándékosan sokkoló képeket előre meghatározott helyeken; bárokban, diszkókban, szórakozóhelyeken esténként terjesztették hétfő óta; eddig összesen 15 ezer szórólapot osztottak szét.

A felháborodást kiváltó plakátokon és képeslapokon egy öltönyös nadrág előtt térdelő fiú, illetve egy másikon egy lány látható, szájában egy, a nadrágból kiálló cigarettával. A fiatalok fejét egy kéz kényszeríti arra, hogy szívják a cigarettát.

tabac450

Az orális szexre utaló pózokat ábrázoló plakátokon "A dohányzás a dohány rabszolgasága" felirat olvasható.

A Franciaország Családjai nevű családvédelmi szervezet megkeresésére a reklámszabályozó hatóság a "közvélemény egy részét súlyosan sokkoló hatásra" hivatkozva szerdán felszólította a szervezetet, hogy állítsa le kampányát.

Azt megelőzően Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter "nem megfelelőnek" minősítette az akciót, Nadine Morano családvédelmi államtitkár pedig jelezte: amennyiben a Nem dohányzók jogai nem függeszti fel szerinte tűrhetetlen dolgot sugalló kampányát, közszeméremsértés miatt feljelentést tesz ellenük".