Himnusszal indul a szlovákiai diákok hete

2010.03.02. 19:33 Módosítva: 2010.03.02. 19:35
A Ján Slota-féle Szlovák Nemzeti Párt törvényjavaslata átment a parlamenten, erősíteni akarják a hazafiasságot. Április elsején lép hatályba, de gyakorlatilag nem lesz kötelező betartani.

Elfogadta a hazafiasságot erősíteni hivatott törvényt a szlovák parlament.

A 150 tagú testületben a szavazáskor jelenlévő 122 képviselő közül 77 szavazott igennel a javaslatra. A törvényjavaslatot a koalíciós pártok - Irány-Szociáldemokrácia (Smer), Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) - képviselői támogatták, míg az ellenzék egy része ellene szavazott, másik része pedig tartózkodott.

Zászló, címer, alkotmány, himnusz

Az új jogszabály szerint, amelynek tervezetét a Szlovák Nemzeti Párt nyújtotta be, a jövőben a szlovákiai iskolák minden osztályában ki kell majd függeszteni a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét.

A himnuszt hétfő reggelente le is játsszák a diákoknak, és elhangzik minden hivatalos sportrendezvény kezdetén is. A képviselőtestületek tagjai - az önkormányzattól a parlamentig - pedig minden ülés elején elénekelik a himnuszt. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfélkor csendül fel kötelezően a szlovák himnusz.

Ugyanakkor az összes iskolai tananyagban is megerősítik a hazafiasságra való nevelést.

Hűségeskü is szerepelt a tervben

Az eredeti előterjesztésben az a rendelkezés is szerepelt, amely Szlovákia iránti hűségeskü letételére kötelezte volna a 15 éves fiatalokat személyazonossági igazolványuk átvételekor, illetve a parlamenti és helyi képviselőket megbízatásuk kezdetén. Ezt a rendelkezést a bírálatok után a vita során kivették a tervezetből. A most elfogadott változat szerint a hűségesküt már csak az államigazgatás újonnan felvett alkalmazottaitól fogják megkövetelni.

A hazafiassági törvény, amennyiben Ivan Gasparovic államfő aláírja, április elsején lép életbe. A jogszabály a nyelvtörvénnyel ellentétben nem tartalmaz szankciókat, így betartása gyakorlatilag önkéntes lesz.

A jogszabály körüli bizonytalanságot jól jellemzi, hogy a szlovák kormány, amely február elején vitatta meg a javaslatot, nem fogalmazott meg állásfoglalást a törvénnyel kapcsolatban.  • Hírek
  • Hírek