Kétnyelvű és hazafias lesz a felvidéki március 15.

2010.03.04. 11:01
Az államnyelvtörvény miatt több dél-szlovákiai önkormányzat bizonytalan, hogyan ünnepelje meg március 15-ét. Van, ahol a biztonság kedvéért a szlovák himnuszt is lejátszanák, a szónoklatok pedig egyes helyeken kétnyelvűek lesznek, írja az Új Szó.

Az Új Szó cikke szerint több ünnepi szervező – köztük az önkormányzatok – elbizonytalanodtak. Attól tartanak, hogy ha nem szlovák elemekkel bővítve szervezik a programokat, akkor a kulturális minisztérium megbünteti őket.

A legjellemzőbb példa, hogy a magyar szónoklatokat szlovákul is felolvassák, de van hely, ahol a magyar himnuszt kiegyensúlyozandó, a szlovák himnuszt is lejátszanák.

Az aggodalmak ebben az esetben teljesen fölöslegesek. A szlovák nyelvtörvény ugyanis egy szót sem ejt a szlovák himnusz lejátszásáról, a többi nemzeti himnusz játszása, éneklése sem szerepel benne. A szónoklatoknak sem kell elhangzaniuk szlovák nyelven.

Elég egy "szevasztok" is

A szervezőknek csak arra kell ügyelniük, hogy ha valaki szlovákul kívánna felszólalni, akkor ezt kötelesek lehetővé tenni számára. A jogszabály szerint ugyanis mindenkinek joga van beszédét szlovákul elmondani - mutat rá a napilap.

A törvény szerint a rendezvények felvezető szövegének szlovákul is el kell hangzania. „Nincs előírva, hogy először magyarul vagy szlovákul kell elmondani, illetve, hogy mit kell tartalmaznia” – mondta a lapnak Tóth Károly, a nyelvtörvénnyel kapcsolatos jogsegélyoldalt működtető Fórum Intézet igazgatója.

„Lehet tehát annyi is, hogy szevasztok” – tette hozzá az intézmény vezetője. „A magyar himnusz szabadon lejátszható” – fejtette ki Tóth, ez nem ütközik egyetlen hatályos szlovák jogszabályba sem. A rendezvényre hívó plakátoknak ugyanakkor kétnyelvűeknek kell lenniük, ha nyilvános helyen vannak elhelyezve.

A szlovák parlament kedden fogadta el a hazafiasságot erősíteni hivatott törvényt, amit a Slota-féle Szlovák Nemzeti Párt nyújtott be.  • Hírek
  • Hírek