Minden hajó kiszabadult a jég fogságából

2010.03.05. 11:26 Módosítva: 2010.03.05. 11:30
Délelőttre minden hajót sikerült kiszabadítani a jég fogságából a Balti-tengeren, ahol több mint ötven hajó zárt körbe a jég, köztük több ezer utast szállító kompokat. Az utasok kimentésére készenlétbe helyezett mentőhelikopterekre végül nem volt szükség.

Már egy hajó sincs a jég fogságában - közölte Ann Ericsson, a svéd tengerészeti hatóság jégtörő osztályának munkatársa, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A kiszabadult hajók között van a több mint ezer utast szállító Amorella nevű komp is.

Az Amorella  személyszállító komp megrongálódott hátulja látható Stockholmban 2010. március 5-én, miután a vízi jármű lényegében sértetlenül visszatért a svéd főváros kikötőjébe. Előzőleg több tucat tengeri jármű esett a hirtelen keletkezett hatalmas jégtömeg fogságába a Balti tengeren, miután erős sarkvidéki szél támadt a svéd partvidékre. Az Amorella 753 utassal és 190 főnyi személyzetével a fedélzetén órákon át vesztegelt a jég fogságában Svédország keleti partjainál, mire a jégtörők kiszabadították a befagyott tenger fogságából. (Fotó: Johan Engman)
Az Amorella személyszállító komp megrongálódott hátulja látható Stockholmban 2010. március 5-én, miután a vízi jármű lényegében sértetlenül visszatért a svéd főváros kikötőjébe. Előzőleg több tucat tengeri jármű esett a hirtelen keletkezett hatalmas jégtömeg fogságába a Balti tengeren, miután erős sarkvidéki szél támadt a svéd partvidékre. Az Amorella 753 utassal és 190 főnyi személyzetével a fedélzetén órákon át vesztegelt a jég fogságában Svédország keleti partjainál, mire a jégtörők kiszabadították a befagyott tenger fogságából. (Fotó: Johan Engman)

A svéd hatóságok közlése szerint nagyjából ötven hajó rekedt a jég fogságába a Balti-tengeren az elmúlt napokban. A hajók többsége a Stockholmi-öböl szigetei között rekedt.

A Viking Lines nevű hajótársaság közlése szerint az Amorella, és a 450 utas szállítására képes Finnfellow nevű hajók összeütköztek, miközben megpróbáltak kitörni a jégből. Egy helyi rádiónak nyilatkozó utas elmondása szerint a két hajó egyszerűen egymásnak sodródott. Az ütközésben senki sem sérült meg, és a hajókban sem keletkezett nagy kár.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport