Megrontás a salzburgi apátságban

2010.03.09. 13:11
Ausztriában is kezdenek nyilvánosságra kerülni egyházi személyek szexuális visszaélései, kedden két esetről is hírt adott az osztrák média.

Németország után Ausztriában is egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak az egyházi iskolákban elkövetett szexuális visszaélések. A német nyelvterület legrégebbi kolostorának, a salzburgi Szent Péter bencés apátságnak az egyik volt növendéke kedden az osztrák rádióban tárta a nyilvánosság elé a visszaéléseket, amelyeket az intézmény jelenlegi főapátja és két egykori szerzetes követett el ellene negyven évvel korábban. Ugyanaznap egy vorarlbergi cisztercita internátus vezetője is megerősítette, hogy náluk is történt két hasonló eset, az egyik az 1980-as években, a másik 2001-ben.

A most 53 éves egykori salzburgi diák elmondta, hogy a főapát egy alkalommal, másik két szerzetes hat éven át fajtalankodott vele. Állítása szerint miután tavaly szembesítette a főapátot a megrontás vádjával, ő ötezer eurót kínált fel neki azért, hogy ne tegyen további lépéseket. Alois Kothgasser salzburgi érsek a rádiónak elmondta, hogy az apát beismerte tettét, de a pénzt nem hallgatásáért, hanem kártérítésként akarták felajánlani. Az érsek azt tanácsolta a főapátnak, hogy ajánlja fel a lemondását.

A másik két szerzetes közül az egyik azóta kilépett a rendből, a másik Németországba költözött és egy hónappal ezelőtti haláláig gyakorolta papi hivatását. Mindkettejüket őrizetbe vették 2005-ben Marokkóban. A Németországban élő pap ellen nem emeltek vádat, a másikat Ausztriában jogerősen elítélték fiatal marokkói fiúk megrontása miatt.

Az elmúlt hetekben Németországban sorra derültek ki olyan esetek, amelyek során egykori paptanárok katolikus iskolákban, továbbá egyéb intézetekben évtizedekkel ezelőtt szexuális erőszakot követtek el akkori diákokon. A hivatalos vizsgálat szerint 100-nál jóval több diákon követtek el szexuális erőszakot. Február végén egy hollandiai szalézi internátus több papját és szerzetesét szintén szexuális bűncselekményekkel vádolták egykori diákok. A holland katolikus egyház panaszbizottságához azóta kétszáz feljelentés érkezett szexuális visszaélésekkel kapcsolatban.

Ausztriában tavaly 17 esetben futott be panasz a katolikus egyházhoz, jelenleg két ügyet vizsgálnak. Tekintettel a németországi botrányokra, az Osztrák Püspöki Konferencia is foglalkozott a kérdéssel március eleji ülésén. A tanácskozáson eldöntötték, hogy országosan egységes, az eddigieknél részletesebb egyházi irányelveket dolgoznak ki a visszaélésekkel kapcsolatban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport