Hedvig
6 °C
15 °C

Éhezők helyett korrupt tisztviselőkhöz jutnak az élelmiszersegélyek

2010.03.10. 11:48
A rászorulók helyett korrupt tisztviselők, fegyveres csoportok és kalózok kapták a Szomáliába küldött WFP-élelmiszersegélyek felét, áll egy ENSZ-jelentésben. A készítők független vizsgálatot akarnak az Élelmezési Világprogram helyi szerződéseinek felülvizsgálatára.

A Szomáliába küldött élelmiszersegélyek legalább fele nem az éhezőkhöz jut, áll a az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé került egyik jelentésben, amelyet még nem hoztak nyilvánosságra, azonban a The New York Timesnak diplomatákon keresztül sikerült megszereznie. A jelentés készítői azt javasolják Ban Kimun ENSZ-főtitkárnak, hogy kezedményezzen független vizsgálatot az Élelmezési Világprogram (WFP) szomáliai tevékenységeiről.

A jelentést készítő monitorcsoport eredetileg a fegyverembargó megsértését követte nyomon, azonban kiszélesítették feladatkörét. A segélyek értéke 2009-ben elérte a 485 millió dollárt, ennek két és fél millió emberhez kellett volna eljutnia, azonban a jelentés szerint kartellt alakító helyi korrupt tisztviselőkhöz, rajtuk keresztül pedig sokszor iszlamista lázadókhoz és kalózokhoz kerültek. A csoport szerint a szétosztásra és a szállításra szerződő helyi WFP-személyzethez az élelmiszerek harmada, legalább egytizedük pedig a fegyveres csoportokhoz került.

A csoport arra is felhívja a figyelmet, hogy a szomáliai kormány diplomatútleveleket juttat több fegyveres szervezet tagjának, és kalózoknak. A kormányzat azonban tagadta az állításokat.

A WFP szerződéseit már 2009-ben is támadták, azonban akkor a szervezet belső vizsgálatára hivatkozva azt állította, hogy nem talált visszaéléseket. Még nem látták a mostani jelentést, de majd megvizsgálják a megállapításait, amikor jövő kedden bemutatják azt, közölték.

A WFP év elején felfüggesztette tevékenységét az ország déli részén a lázadók támadásai miatt. Az al-Kaidával szövetséges al-Shabab milícia februárban betiltotta munkájukat.