Ágnes
-1 °C
2 °C

Magyarország a romák elleni erőszakról híres

2010.03.11. 22:40
Az amerikai külügyminisztérium a romák elleni erőszakot emelte ki évente kiadott emberi jogi jelentésének Magyarországról szóló részében. Kiemelték még a túlzott rendőri erő alkalmazását, a kormányzati és a rendőrségi szervezeteken belüli korrupciót, a nőkkel és gyerekekkel szembeni társadalmi erőszakot, a nők szexuális zaklatását és az emberkereskedelmet.

Tavaly után idén is azt emelte ki az amerikai külügyminisztérium éves emberi jogi jelentésében Magyarországról, hogy több más európai országhoz hasonlóan erőszakos cselekmények történtek romák ellen.

A gazdasági válság hatására számos gyilkosság és erőszakos esemény történt romák ellen Magyarországon kívül Olaszországban, Romániában, Szlovákiában és Csehországban, olvasható a csütörtökön közzétett jelentésben, amely a világ 194 országára vonatkozóan foglalja össze az emberi jogok 2009-es helyzetét.

A romák Európa legnagyobb, egyben legsérülékenyebb kisebbsége; faji megkülönböztetés és erőszak érvényesül velük szemben. Jelentések láttak napvilágot roma gyanúsítottakkal szembeni rossz rendőrségi bánásmódról, amikor letartóztatták és őrizetben tartották őket. A roma népesség körében nagy arányú a szegénység, a munkanélküliség és írástudatlanság, széles körű hátrányos megkülönböztetés érvényesül velük szemben az oktatás, a foglalkoztatás, valamint a lakásviszonyok terén, olvasható a jelentés bevezetőjében.

A jelentés Magyarországról szóló fejezetében az emberi jogi problémák között kiemelték, hogy a rendőrség túlzott erőt alkalmazott gyanúsítottak, különösen romák ellen. Ugyancsak a gondok között szerepel a kormányzati korrupció, a nőkkel és a gyerekekkel szembeni társadalmi erőszak, továbbá a nők szexuális zaklatása és az emberkereskedelem.

A jelentés szerint egyes problémák súlyosbodtak. Ezek közé tartozik az etnikai és vallási kisebbségi csoportokkal szembeni, szélsőségesekhez köthető erőszak és durva retorika. A romák egyre nagyobb mértékben voltak a szélsőségesek célpontjai, ez négy roma halálához és többek sérüléséhez vezetett. Folytatódott a romákkal szembeni diszkrimináció az oktatás, a lakhatás, a foglalkoztatás, valamint a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén.

A washingtoni külügyi jelentés arra is kitért, hogy változatlanul probléma a rendőrségi szervezeteken belüli korrupció.

A kormány általánosságban tiszteletben tartotta a szólás és a sajtó alkotmányosan biztosított szabadságát. Az országban független média, hatékony bírósági rendszer, valamint funkcionáló demokratikus politikai rendszer biztosítja a szólás- és sajtószabadság érvényesülését. Ugyanakkor vádak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az állami tulajdonú közszolgálati műsorszolgáltatás politikai befolyás alatt áll a nem megfelelő sajtószabályozás miatt.

Az aktív és független média korlátozás nélkül sokféle nézetnek adhatott hangot; az államilag tulajdonolt, hagyományosan pártfüggetlen rádió- és tv-állomások azonban - amelyek a médiapiac 18, illetve 14 százalékát fedik le - néhány esetben nagyobb mértékben vették figyelembe a fő ellenzéki párt szempontjait.

A jelentés - akárcsak egy évvel korábban - kitért arra, hogy az antiszemita megnyilvánulások folytatódtak, vandalizmus is előfordult. A dokumentumban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségére (Mazsihisz) hivatkozva az szerepel: az antiszemitizmus 2008-hoz képest nem fokozódott. A Magyar Demokrata és Magyar Fórum című hetilapok továbbra is közöltek antiszemita cikkeket, és néhány szélsőséges magyar nyelvű weboldal működött, sokuk nyíltan antiszemita tartalommal.