Pongrác
12 °C
23 °C

Pedofil bűncselekmények történtek a pápa müncheni érsekségében

2010.03.12. 21:56
A gyermekeket megrontó papot csak áthelyezték a későbbi pápa felügyelete alá tartozó érsekségben. Joseph Ratzinger bíborosként korábban kifejezett utasítást adott a pedofil bűntények eltussolására.

Súlyos szexuális visszaélés történt a münchen-freisingi érsekségben abban az időben, amikor Joseph Ratzinger (a későbbi XVI. Benedek pápa) állt a főegyházmegye élén - értesült a Süddeutsche Zeitung.

A liberális német újság szombati számában megjelenő információ már előző este ismertté vált. Eszerint egyházközségen belül a hívekkel kapcsolatos munkára alkalmaztak egy olyan papot, aki korábban gyermekeket rontott meg. Felső-bajorországi munkája során újabb hasonló bűncselekményeken érték tetten, amiért egy helyi bíróság elítélte.

Mindezt a müncheni érsekség pénteken hivatalosan is megerősítette, egyben elismerve, hogy a szóban forgó pappal szemben a 80-as években hibásan jártak el. Az akkori helynök, a ma 81 éves Gerhard Gruber vállalta a teljes felelősséget azért, hogy a szexuális visszaélésekkel vádolt papot ismételten lelkipásztori szolgálatra alkalmazták.

A Süddeutsche Zeitung tudósításában emlékeztetett arra, hogy abban az időben a főegyházmegye vezetője Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa volt. München-Freising érsekeként Ratzinger állt a püspöki hivatal tanácsának élén; ez a testület hagyta jóvá az Essenből elküldött pap áthelyezését a felső-bajorországi érsekségbe. Joseph Ratzinger azonban nem tudott arról, hogy a papot ismét lelkipásztori munkakörben alkalmazták egy müncheni plébánián. 1982-ben azután Ratzinger a Vatikánba került, a hittani kongregáció élére.

A szóban forgó pap, akit csak H. papként említ az újság, 1982 szeptemberétől 1985 elejéig állt alkalmazásban a délnémet érsekségben. A szexuális visszaélések elkövetésének ismertté válása, illetve a rendőrségi vizsgálat megindítása után 1985 januárjában elbocsátották állásából. 1986 júniusában kiskorúak megrontásának vádjával 18 hónapi, próbaidőre felfüggesztett börtönre és 4000 márka pénzbüntetésre ítélték. Ennek dacára - írja a Süddeutsche Zeitung - az érsekség ismét alkalmazta: az illető a mai napig egyházi szolgálatban áll Felső-Bajorországban.

Ratzinger titkosította a pedofil eseteket

Joseph Ratzinger a későbbi XVI. Benedek bíborosként, a Hittani Kongregáció vezetőjeként 2001-ben írt levelében arra adott utasítást, hogy a pedofil eseteket tartsák titokban. A titoktartást megsértő elkövetőket, sőt az áldozatokat is kiközösítéssel fenyegeti. Pápaként többször kifejezte felháborodását a gyermekek megrontása miatt, és határozott fellépést sürgetett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport