16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Slota nem tudta a szlovák himnusz szövegét

2010.03.13. 14:33
A pozsonyi parlament a múlt héten hagyta jóvá a Szlovák Nemzeti Párt által kezdeményezett hazafiassági törvényt, az egyik előterjesztő maga a pártelnök volt.

Nem ismeri nemzete himnuszát Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Sőt, azt sem tudja, ki szerezte a szövegét - adta hírül a német DPA hírügynökségre hivatkozva a szlovák sajtó.

Slota a hét elején külföldi újságíróknak nyilatkozott a Szlovák Nemzeti Párt kezdeményezésére jóváhagyott hazafiassági törvényről. A sokat vitatott jogszabály alapján egyebek között a szlovákiai iskolákban minden hét elején kötelező lesz a nemzeti himnusz eljátszása, s minden tanteremben kifüggesztik a nemzeti jelképeket.

A német DPA hírügynökség azonban figyelmeztet: Slota nem tudta pontosan idézni a himnusz szövegét. Sőt, azt sem tudta, hogy azt ki szerezte: Janko Matúška helyett Janko Kráľt említette.

A himnusz egyik sorában - szó szerinti fordításban - az szerepel: "Állítsuk meg őket testvérek, hiszen ők elvesznek!" Slota ehelyett azt mondta: "Ébredjünk, testvérek, hiszen ők elvesznek!"

Peter Paluš pártszóvivő próbálta menteni a helyzetet. "Biztosíthatom Önöket, hogy Ján Slota a himnusz szerzőjének nevét és a himnusz szövegét is ismeri, azoktól eltérően, akik az elnöki palota előtt tüntettek." Ezzel arra a körülbelül ezer tiltakozóra utalt, akik a héten Ivan Gašparovič államfőtől azt követelték, ne írja alá a hazafiassági törvényt.

"Azt hiszem, hogy ezek a narkósok engem nem zavarnak. Tudomásul sem veszem őket" – mondta Slota, aki a törvény egyik előterjesztője volt. A diáktüntetés szervezői csütörtökön felszólították Slotát, hogy kérjen bocsánatot nyilatkozatáért, különben becsületsértés miatt bíróság elé viszik az ügyet.

A Szlovák Nemzeti Párt szerint Slota a himnusz valamennyi versszakát ismeri. Tévedései semmit sem jelentenek, bár igaz, hogy a pártelnöknek kissé nehezen megy a nevek megjegyzése. Csakhogy a szlovák himnusz szövegét és a szerző nevét már a kisdiákok is jól ismerik.

A pozsonyi Sme napilap értesülése szerint az államfő fontolgatja, hogy nem írja alá a törvényt, amely április elsején léphetne hatályba. A lap úgy tudja, hogy Robert Fico kormányfő pártja, a Smer is ezt kéri tőle, mert a jogszabály nem várt ellenkezést váltott ki a szlovák közvéleményben is, márpedig arra a választásokra készülő Szlovákiában most minden párt különösen figyel.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) csütörtökön felszólította Ivan Gasparovic államfőt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem adja azt vissza a parlamentnek újratárgyalásra.

"A vulgáris nacionalizmus helyett őszinte hazafiasságra van szükségünk" - jelentette ki Ján Figel, pártelnök pozsonyi sajtóértekezletén. Leszögezte: az elfogadott törvény nem jó, mert erőszakkal akarja rákényszeríteni az emberekre a haza szeretetét. "Ez lehetetlen" - jegyezte meg.

Hasonló felszólítást küldött az államfőnek a Szlovákiai Írók Társasága (Obec Spisovatelov Slovenska) is.  Peter Juscák, a társaság elnöke kijelentette: az államiság jelképeinek parancsszóra történő folytonos előtérbe tolása nem egy követendő példa, épp ellenkezőleg, ellenállást válthat ki a kötelezővé tett rituálékkal szemben. Szerinte ott is tiszteletlenséget válthat ki, ahol ma még megvan a tisztelet.

A köztársasági elnöknek a hatályos törvények szerint március 20-ig kell eldöntenie, hogy aláírja-e a hazafiassági törvényt.  • Hírek
  • Hírek