Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Egymillió dollár az éhezés sújtotta kínai állatkertnek

2010.03.14. 15:29
A senjangi állatkertben az utóbbi időben olcsó csirkecsontokkal, naponta egy-két döglött szárnyassal etették a nagyvadakat, rövid időn belül el is pusztult tizenegy tigris, hatalmas sajtóvisszhangot váltva ki ezzel. A városi kormányzat intézkedett az állatok ellátásának és védelmének előmozdítására, a tigrisek tömeges elhullása okainak kiderítésére, és az állatkerti vezetés feladatainak részbeni átvételére.

Hétmillió jüant (1,03 millió dollár) utalt az északkelet-kínai Liaoning tartományi főváros kormányzata annak a helyi állatkertnek, amelyben rövid idő alatt 11 szibériai tigris és több más állatfaj példánya pusztult éhen a pénztelenség miatt; a felelősök után még nyomoznak.

A tájékoztatás szerint ötmillió jüant az állatok védelmére kell a felhasználóknak fordítaniuk, míg a fennmaradó kétmilliót a működési, irányítási költségek fedezésére kapják.

Senjang (Shenyang) város azt követően döntött a pénz folyósításáról, hogy a napokban nagy visszhangot váltott ki a hír, miszerint az elmúlt három hónapban a vadállatok állatkertjében 11 védett szibériai tigris halt éhen, mert állítólag nem volt elég pénz az etetésükre.

A városi kormányzat három munkacsoportot hozott létre: az állatok ellátásának és védelmének előmozdítására, a tigrisek tömeges elhullása okainak kiderítésére, és az állatkerti vezetés feladatainak részbeni átvételére.

Az állatkertnek, amely többségi magántulajdonban van (a senjangi kormányzatnak 15 százalékos részesedése van benne), hírek szerint nem ment jól, és ezért olcsó csirkecsontokkal, naponta egy-két döglött szárnyassal etették a vadmacskákat.

November óta az állatkert állítólag megkapta az állatok etetésének fedezetéül szolgáló napi 18 ezer jüant (2600 dollár), de a tigrisek egy része a korábbi éhezéstől már olyan betegségben, bélfertőzésben, vagy vesebetegségben szenvedett, ami a pusztulásukhoz vezetett.

A szibériai tigris a világ kihalófélben lévő ritka állatfajtája; feltételezések szerint vadon mindössze 350-400 él belőle. Kínában védett állat, elejtéséért halálbüntetés járhat.

A senjangi állatkertben uralkodó állapotokat jól érzékelteti egy nemrégiben napvilágra került jelentés, miszerint a területén csak januárban összesen 26 állat pusztult el, köztük - a már említett tizenegyből - négy szibériai tigris, egy-egy vörös koronás daru, rhesus majom és barnamedve, valamennyien védettek. Emellett tevéket, egy afrikai oroszlánt, jakot, struccot, gazellát és két lovat is említ a dokumentum.