Stefánia
0 °C
3 °C

Egymillió babahordozót hívnak vissza

2010.03.24. 15:29 Módosítva: 2010.03.24. 16:39
Több mint egymillió babahordozót hívott vissza az Egyesült Államokban a fogyasztóvédelmi hatóság (CPSC), mert használatuk három halálesettel hozható összefüggésbe.

Az amerikai Infantino cég által gyártott, Magyarországon is forgalmazott Sling Rider és Wendy Bellissimo elnevezésű babahordozókról van szó. Ezek oldaltáska-szerűen vannak kiképezve, és főként újszülöttek hordására szolgálnak, nagyjából öt-hat kilogrammig.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) jelenleg feltérképezi, hogy az érintett babahordozókat mely vállalatok forgalmazzák Magyarországon, mondta Kathy Attila szóvivő. A hatóság egy-két napon belül értesíti az érintett cégeket, amelyek kötelesek a termékeket visszahívni.

Az interneten fellelhető adatok szerint a babahordozókat többek között a Brendon Gyermekáruházak Kft. forgalmazza.

Amerikában nyomatékosan felhívták a szülők figyelmét arra, hogy négyhónaposnál fiatalabb babát ne tegyenek ilyen hordozóba.

Nem kapnak levegőt

A szakemberek véleménye szerint a kisbabák megfulladhatnak a táskaszerű hordozókban, mert a hordozó szövete hozzányomódik az orrukhoz vagy a szájukhoz, illetve a még gyenge gerincű kisbabák teljesen összegömbölyödve nem jutnak levegőhöz, mivel arcuk a mellkasukra bukik.

A CPSC szerint az elmúlt húsz évben tizennégy olyan halálesetet vizsgáltak, amelyek babahordozók használatával kapcsolatosak. Ezek közül három hozható összefüggésbe az Infantino hordozók használatával.

A hordozókat gyártó cég elnöke közölte, hogy mindenben együttműködik a hatósággal, és más termékeket ajánlott fel a visszahívott hordozók helyett.

Legutóbb tavaly novemberben volt hasonló visszahívási akció. Akkor a Maclaren gyár fújt riadót, mert tizenkét gyerek ujjbegyét amputálta az egyik babakocsi zsanérja.