Medvegyev Irán elleni új szankciókkal fenyeget

2010.03.27. 14:46
Az orosz elnök egy szombati közleménye szerint lehetségesnek tartja az új büntetőintézkedéseket Iránnal szemben, hogy megfékezzék annak atomprogramját.

Dmitrij Medvegyev üzenetet intézett az arab országok vezetőihez abból az alkalomból, hogy a líbiai Szirtben csúcstalálkozóra gyűlnek össze, és ebben kifejti: "Meggyőződésünk, hogy a szankciók útja nem a lehető legjobb. Nem lehet azonban kizárni annak lehetőségét, hogy az események ebbe az irányba mutatnak".

A Kreml által közzétett üzenetben Medvegyev leszögezi, hogy az esetleges szankciókat gondosan kell kidolgozni, úgy, hogy ne az iráni polgári lakosságot sújtsák.

Válasz Amerikának

Az orosz elnök véleménye, amely az eddigieknél erőteljesebb jelzést tartalmaz az Irán elleni szankciók gondolatának elfogadására, egy nappal azután látott napvilágot, hogy Moszkva és Washington egyezségre jutottak a nukleáris leszerelésüket szabályozó újabb START szerződésről.

Az Egyesült Államok büntetőintézkedésekkel akarja sújtani Iránt, amiért az, bár hangoztatja, hogy nukleáris programja békés célú, ennek bizonyítékát nem hajlandó adni, s így nem is képes meggyőzni a Nyugatot. Washingtonnak viszont orosz támogatásra van szüksége a szankciók ENSZ általi elfogadtatásához, mert Oroszország a Biztonsági Tanács (BT) állandó tagja lévén vétójoggal rendelkezik a testületben.

Az ENSZ BT eddig öt határozatot fogadott el, azt követelve Irántól, hogy függessze fel az urándúsítást, és ezekből három szankciókat is tartalmazott. Teherán azonban, fenntartva, hogy atomprogramja békés célú, mindet figyelmen kívül hagyta.