Fico: A szlovákok félnek a Fidesztől

2010.03.28. 15:12
Robert Fico szlovák kormányfő szerint Pozsony attól tart, hogy a Fidesz kormányra kerülése után olyan konkrét lépéseket tesz, amelyek jelentős mértékben ronthatják a szlovák-magyar viszonyt, amit "leginkább a szélsőségesség és a magyar sovinizmus veszélyeztet". Fico egy vasárnapi vitaműsorban értekezett Csáky Pállal, az MKP elnökével, ami szerinte a Fidesz "meghosszabbított karja".

"Félünk azoktól a súlyos gyakorlati lépésektől, amelyek a szélsőséges politikai pártok hatalomra kerülése után jelentősen ronthatják a szlovák-magyar kapcsolatokat" –jelentette ki a szlovák miniszterelnök a Markíza pozsonyi kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában. Fico vitapartnere Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke volt.

Slotával nem szabad versenyezni

Csáky szerint ezen a téren a legnagyobb probléma az, hogy a "szlovák politikai elit nem találta meg a maga korszerű hazafiassági vízióját", illetve az, hogy a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) négy éve része lett a kormánykoalíciónak. Szerinte ez "politikai és erkölcsi mocsárba sodorta" Szlovákiát. Megjegyezte: néha elcsodálkozik azon, hogy a kormányfő szinte verseng Slotával a "nemzeti" témákban. "Slotával nem szabad versenyezni, Slotát el kell szigetelni" - húzta alá Csáky.

"Ha Szlovákiában normális viszonyok alakulnak ki, akkor Magyarországon senkinek sem lesz oka bíráló nyilatkozatokat tenni Szlovákia címére" - szögezte le az MKP elnöke, amikor a riporter véleményét firtatta Orbán Viktor egyik, Szlovákiát érintő nyilatkozatával összefüggésben.

Az MKP a Fidesz nyúlványa

"Elképzeléseink a hazafiasságról nagyon konkrétak" - reagált Csáky szavaira Fico. Hozzátette: ezt most nem a kormány, hanem pártja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nevében mondta. Szerinte a szlovák-magyar viszonyt "leginkább a szélsőségesség és a magyar sovinizmus veszélyezteti". Fico hangsúlyozta: érdeke, hogy Szlovákia és Magyarország között jószomszédi kapcsolat legyen, illetve, hogy a kisebbségi magyarok is jól érezzék magukat Szlovákiában. Ugyanakkor a kormány nem engedheti meg, hogy bárki is megsértse Szlovákia "nemzetállami érdekeit".

Egyetértett Csáky megjegyzésével, hogy nem szabad túlértékelni a szélsőségesek kampánynyilatkozatait, de megjegyezte: nemcsak a Jobbik, de a Fidesz politikusai is elfogadhatatlan szlovákellenes kijelentéseket tesznek, és azok felett már nem lehet nagyvonalúan elsiklani. Fico hozzátette: ma már senki sem kételkedik abban, hogy a Fidesz nagy valószínűséggel megnyeri a választásokat.

Ugyanakkor Szlovákia számára nagy veszélynek nevezte a szlovák kormányfő, ha a szlovák oldalon az ellenzék alakítana kormányt, beleértve az MKP-t is, mert szerinte a magyar párt és Csáky a Fidesz "meghosszabbított karja".Csáky megjegyezte: Orbán nyíltan kijelentette, és személyesen is biztosította, hogy a Jobbik nem lesz tagja a kormánynak.  • Tippek
  • Árfolyam