Moszkvában káosz van

2010.03.29. 11:21 Módosítva: 2010.03.29. 13:39
Az utasok kétségbeesve próbáltak telefonálni, de a hálózat leállt. A városban nem lehet közlekedni, a belváros viszont kihalt. A metrón utazó szemtanúk borzasztó állapotokról számoltak be.

Sztepan Kravcsenko, a Newsweek orosz kiadásának a terrortámadások egyik helyszínén, a Park Kulturinál  tartózkodó munkatársa elmondta, hogy a belváros teljesen kihalt, mivel a környéki állomásokat lezárták, és autóval sem lehet a támadások környékét megközelíteni.

Julija Sapovalova, az egyik orosz tévé munkatársa a Park Kulturi állomáson volt a robbanáskor.

"A személyzet gyorsan elkezdte evakuálni az állomást, valószínűleg tudták, hogy a Lubjankán bomba robbant. A tömeg lassan mozgott kifelé. Felértem, és akkor hallottam lentről a következő robbanást.

(CNN)

Távolabb ugyanakkor, például a forgalmas körgyűrűn óriási dugók alakultak ki. Az újságírókat nem engedik az állomás közelébe, így csak a metróból kijövők és a hatóságok tájékoztatására tudnak hagyatkozni.

A távozó utasok pokoli állapotokról számoltak be. A robbanás erejére jellemző, hogy a kocsikban lévő bombák ereje felszakította a szerelvények oldalát, és a peronon tartózkodók közül is volt aki meghalt, sokan megsebesültek. Rengetegen szenvedtek könnyebb sérülést, másokat a detonáció által szétszakított emberi szövetdarabok véreztek össze.

"A metró zárva van, az egész város kaotikus, mindenki hív mindenkit, a telefonközpontok nem bírják a terhelést. Reggel a metróban voltam. Hála istennek nem láttam vért, csak a nagy tömeget. Az emberek a kocsikban és a peronokon úgy össze vannak zsúfolódva, mint a heringek a konzervben. Rengetegen nem értek be az iskolába, egyetemre, munkába. Akik a tragédia szemtanúi voltak, nem tudnak magukhoz térni."

Olga (BBC)

A helyszínt csak nagyon lassan lehetett elhagyni, az összetorlódott utasok csak találgattak hogy mi okozta a robbanást. Újabb detonációtól tartva mindenki próbált minél gyorsabban kijutni, az időközben kiérkező mentőalakulatok viszont befelé tartottak, ami tumultuózus helyzetet okozott.

Nem javított a helyzeten, hogy a belvárosban leállt a mobilhálózat. Ezt a megnövekedett igénybevétel is okozhatta, vagy az a meg nem erősített hír, hogy az egyik bombát mobiltelefonnal hozták működésbe, és ezért a metróvonalak környékén lekapcsolták a hálózatot. Az elzártság tovább fokozta a föld alá szorultak pánikhangulatát.

A moszkvaiak a reggelt pánikhangulatban töltötték, a két valós helyszín mellett több másikról is pillanatok alatt elterjedt, hogy ott is robbanás történt. A híreket később a hatóságoknak kellett cáfolniuk.

Török Lili, egy politológia szakos Moszkvában tanuló magyar diák az Indexnek szintén arról számolt be, hogy a városban pánik van. Elterjedt, hogy egy harmadik merénylet is történt egy északi metróállomáson, ám az erről szóló hír rövid idő alatt eltűnt a beszámolót közlő netes újságról. Pedig a hírt azzal a kommentárral közölték, hogy a harmadik merénylet megtörténtét a Rendkívüli Ügyek Minisztériuma is elismerte. Később az állítólagos harmadik robbantásról szóló hírt hivatalosan is cáfolták.

"A szerelvényünk egy időre elakadt az alagútban. Mindenkinek elkezdett csörögni a telefonja, a rokonok érdeklődtek hogy élünk-e.  Amikor kijutottam, a terrorelhárítók járművei és helikopterek tartottak a Lubjanka felé. Az emberek kétségbeesetten próbálták értesíteni a hozzátartozóikat, sokan sírtak."

Jevgenyij (BBC)

A Newsweek újságírója az Indexnek elmondta, hogy a helyiek gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez: a belvárosban rengetegen ültek kerékpárra, ami Moszkvában ilyenkor még meglehetősen szokatlan látvány.

Török Lili is arról számolt be, hogy elképesztő dugó van az egész városban. A diákok arról beszélgetnek az egyetemen, hogy nyugaton legalább vállalni szokták a terrorista szervezetek a robbantásokat, Oroszországban viszont többször előfordult már, hogy sohasem derült ki, hogy ki követte el a merényleteket. A diákok többsége úgy véli, hogy nem biztos, hogy el lehet majd hinni, amit a rendőrség állít a lehetséges tettesekről.

"A vonat közepén voltam, amikor valahonnan elölről hatalmas robaj hallatszott. Éreztem, ahogy a rezgés a testemben vibrál. Az emberek pokoli üvöltésben törtek ki. Nagy volt a füst, két percen belül mindent beborított."

Utas a RIA hírügynökségnek

Egy másik, a helyszínen tartózkodó újságíró legalább tíz mentőkocsit, és sok rendőrt, közvetítőkocsikat és újságírókat látott a helyszínen. A moszkvaiak, mint mondja, megfogadták a tanácsot: nem hajtanak be autóval a központba, ahol ezért egy hétvégi délelőttre emlékeztet a forgalom.

A körgyűrűn belül a vörös vonalon nem járnak a szerelvények. A hangosbeszélők azt visszhangozzák, hogy helyi idő szerint délután egykor újraindulnak, de ezt valószínűleg nem sikerül majd tartani. Az újságíró szerint egy átlagos 50 fős ellenzéki tüntetésen több rendőrt és kommandóst lehet látni, mint az állomások környékén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport