Ida
6 °C
9 °C

Menekülnek a zsidók Malmőből

2010.03.30. 08:31
Tíz év alatt felére csökkent Malmö zsidó lakossága. A városba hatvanezer muzulmán vándorolt be, köztük sok palesztin. A helyi zsidó közösség szerint a fiatal muzulmánok folyamatosan zaklatják őket.

Tömegesen menekülnek a malmői zsidók, írja a Washington Times. A lap értesülései szerint az elmúlt tíz évben megfeleződött a svéd város zsidó lakossága, mára már csak hétszázan maradtak, de többen is fontolgatják a kivándorlást Izraelbe.

A menekülés oka, hogy az elmúlt években nagyon elszaporodtak a gyűlöletbűntények a városban. Marcus Eilenberg 32 éves ügyvéd szerint a helyi hatóságok nem veszik elég komolyan az eseteket.

Shneur Kesselman ortodox rabbi szerint a gyűlöletbűntények többségét fiatal muzulmánok követik el. "Egy kezemen meg tudom számolni, hogy az elmúlt öt évben hány támadást követtek el szélsőjobboldaliak. Az esetek 99 százalékában muzulmánok a támadók" - nyilatkozta.

Svédország liberális bevándorlási politikát folytat, nagy arányban fogad be menekülteket háborús térségekből. A délszláv háború és az palesztin-izraeli konfliktus miatt az elmúlt 15 évben jelentősen nőtt a muzulmánok részaránya a népességben, csak Malmőben hatvanezer muzulmán él. Közülük is sokan palesztinok, akik például erőszakos demonstrációkon tiltakoztak az izraeli hadsereg tavalyi gázai offenzívája ellen.

Emiatt például a svéd-izraeli Davis-kupa teniszmeccset zárt kapuk mögött kellett megtartani, mert a rendőrség nem tudta szavatolni a biztonságot. A stadionon kívül a tiltakozók köveket, üvegeket és tojásokat hajigáltak.

A Washington Times beszámolója szerint a muzulmán antiszemitizmus Európa-szerte növekvőben van. A gázai harcok után Hollandiában és Franciaországban is megszaporodtak a zsidóellenes támadások, de a zsidók tömeges menekülése egyelőre csak Malmőre jellemző.

A malmői zsidók arra panaszkodnak, hogy a helyi hatóságok nem veszik komolyan problémájukat. A város baloldali polgármestere, Ilmar Reepalu például a zsidó közösséget bírálta, amiért nem ítélték el Izrael gázai offenzíváját, ehelyett Izrael mellett tartottak békés szimpátiatüntetést.

Reepalu visszautasította a zsidó közösség vádjait, szerinte "az izraeli lobbi kiforgatta" szavait, mert nem érdekli őket, hogy valójában miben hisz. Az AP megkeresését azonban elutasította, nem adott választ a zsidók menekülésével kapcsolatos kérdésekre.

A Washington Times összegzése szerint tavaly 115 gyűlöletbűncselekményt jelentettek Malmőben, 52-t zsidók terhére követtek el.