Már tudni, kik voltak a moszkvai merénylők

2010.04.01. 15:48
Nem hivatalos értesülések szerint a hatóságok azonosították a hétfői moszkvai merénylet két elkövetőjét. A két özvegy férje az orosz állam ellen harcoló fegyveres csoportok tagja volt. Ugyancsak azonosították a szerdai dagesztáni merénylet egyik elkövetőjét, illetve egy Nalcsikban megölt szélsőségest.

Azonosították a moszkvai metróban hétfőn elkövetett két robbantás öngyilkos merénylőjét, bár a közlést hivatalosan még nem erősítették meg.

A lifenews.ru szerint egyikük Umalat Magomedov, egy szélsőséges dagesztáni csoport tavaly decemberben megölt vezérének az özvegye. A másik, a húszéves Marha Usztarhanova, Szaid-Emin Hizrijev ugyancsak meggyilkolt gudermeszi szélsőséges özvegye.

Sikerült tisztázni azt is, hogy a két asszony egy kísérővel a dagesztáni Kizljarból busszal indult el, és hétfőn hajnali két óra körül érkezett Moszkvába, a luzsnyiki autóbusz-végállomásra. Az őket szállító busz vezetőjét és minden utasát kihallgatták. Noha a másfél napos út után, éjszakai érkezés esetén a buszvezetők általában a buszban alszanak, és ezt megengedik az utasoknak is, mire a többiek felébredtek, a két nő és a kísérő már eltűnt.

Több bombariadó volt

Csütörtökön hivatalos közlés szerint azonosították a dagesztáni Kizljarban szerdán elkövetett merényletek egyik tettesét is, Daud Magomedov 1988-ban született Kizljarban.

Ugyancsak azonosítottak egy Nalcsikban szerdán megölt szélsőségest. Nevét még nem tették közzé, de bejelentették, hogy Anzor Esztyemirov, a Kabar-Balkárföld-i szélsőségesek nemrég szintén megölt vezérének helyettese volt, és számos térségbeli merényletben volt része.

Moszkvában a hétfői merényletek óta számos helyen volt - szerencsére hamis - bombariadó, és az emberek a szokásosnál sokkal gyakrabban tesznek bejelentéseket gyanús tárgyakról.

A fővárosi kórházakban csütörtökön 88 olyan embert kezeltek, akik a hétfői merényletekben sérültek meg. Számuk az egészségügyi miniszter szerint azért változik, mert többen még csak most fordulnak orvoshoz.

A moszkvai metrórobbantásokban 39 ember vesztette életét és kilencvennél több sérült meg, a dagesztáni Kizljarban szerdán 12 ember esett a két merénylet áldozatául.  • Hírek
  • Árfolyam