Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Aláírták a START-III leszerelési egyezményt

2010.04.08. 13:42 Módosítva: 2010.04.08. 13:42
Az amerikai és az orosz elnök, Barack Obama és Dmitrij Medvegyev csütörtökön délben Prágában aláírta a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló START-III szerződést.

"Az új START-szerződés fontos előrelépés a nukleáris leszerelés útján" - jelentette ki a dokumentum aláírása után elmondott rövid beszédében Obama. Hozzátette: "A stratégiai és a taktikai fegyverzet csökkentéséről szóló tárgyalásainkat folytatni fogjuk".

Medvegyev "történelmi eseménynek" minősítette az aláírást. Leszögezte: "értelmes kompromisszumról van szó", s a szerződés megvalósításával "biztonságosabb lesz a világ". Ezt megelőzően amerikai-orosz csúcstalálkozóra került sor Prágában, amelynek tartalmáról és eredményéről az aláírási ceremónia után Obama és Medvegyev sajtótájékoztatón számolnak be.

A cseh királyok, a csehszlovák és a cseh államfők székhelyéül szolgáló prágai Hradzsin Spanyol-termében most aláírt dokumentum a tavaly december 5-én lejárt START-I szerződést váltja fel. Megfigyelők szerint a megállapodás újabb mérföldkövet jelent a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtéséhez vezető úton, és főként fontos lépés a bizalomerősítésben.

start

A START-III szövege teljes mértékben még nem ismert. Nyilvánosságra került azonban, hogy Washington és Moszkva megállapodtak: a 2002-es Moszkvai Szerződésben rögzített 2200 nukleáris robbanófejet a START-III aláírásától kezdve hét éven belül mindkét ország 1550-re csökenti.

A START-III szerződés  további fontos pontja a telepített, illetve nem telepített hordozóeszközök (a szárazföldi interkontinentális rakéták, tengeralattjárók fedélzetén lévő rakéták és a bombázógépek) számának 800-ra történő csökkentése, miközben a telepített hordozóeszközök száma maximum 700 darab lehet.

Az első START szerződést 1991. július 31-én írta alá George Bush amerikai és Mihail Gorbacsov szovjet elnök Moszkvában. A START-II aláírása 1993. január 3-án szintén Moszkvában George Bush és Borisz Jelcin elnökök nevéhez fűződik. A START-III szerződésről az előkészítő tárgyalások 1999 augusztusában kezdődtek meg.