Már százötven halott van Rióban

2010.04.08. 10:04 Módosítva: 2010.04.08. 14:39
Tovább emelkedett a Rio de Janeiro történetének legnagyobb természeti katasztrófáját okozó, hétfő óta tartó esőzések és a nyomukban keletkező sárlavinák halálos áldozatainak a száma.

A helyi katasztrófavédelmi szervek közlése szerint egy szerda esti, újabb földcsuszamlás negyvenöt lakóházat döntött romba a Rióval szomszédos Niterói város Morro do Bumba nevű nyomornegyedében, és a törmelék alatt hatvan ember rekedhetett. Csütörtökre virradóra további holttesteket ástak ki, de huszonöt embert élve sikerült kimenteni a romok közül. A mentést teljes erővel folytatják.

A reggel nyilvánosságra hozott adatok szerint legalább 150-en veszítették életüket a Rio de Janeirót és a hasonnevű szövetségi államot sújtó mostoha időjárásban és annak következményeiben.

Harminchat óra alatt annyi eső zúdult a városra, mint általában egy hónap alatt szokott: csupán kedden 28 centiméter csapadékot kapott a hatmilliós metropolis. A víz elárasztotta az utcákat, és nagy földcsuszamlásokat idézett elő, amelyek miatt házak tömege csúszott le a hegyoldalakról az alacsonyabban lévő épületekre.

Rio de Janeiróban és a katasztrófa által sújtott szomszédos Niteroiban háromnapos gyászt hirdettek. Az iskolák bezártak, és sok helyen munkaszünetet rendeltek el.

Szerdán újból esni kezdett, a meteorológiai előrejelzés a hétvégére is esőt ígér, ha nem is annyit, mint amennyi hétfőn és kedden volt. Hasonló csapás negyven éve, 1966 januárjában sújtotta a várost: akkor egy nap alatt 23 centiméter eső esett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport