Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Új vizsgálatot akarnak az iraki videó miatt

2010.04.08. 19:27
Több nemzetközi jogvédő új vizsgálatot követel a 2007-es bagdadi amerikai helikopteres lövöldözés miatt, amelyről videofelvétel került fel az internetre, az iraki hadműveleteket is felügyelő amerikai Középső Parancsnokság azonban közölte, hogy nem tervez ilyen vizsgálatot.

Egy hasonló vizsgálatokat végzett volt brit katonatiszt, egy holland nemzetközi jogász és az Amnesty International szervezet szakértői is független, alapos és pártatlan vizsgálatot követelnek a 2007-es bagdadi amerikai helikopteres lövöldözés kapcsán, amelyről a napokban titkos katonai videófelvétel került fel az internetre, írja a The Washington Post. Több jogvédő szerint korántsem elszigetelt esetről van szó.

A Pentagon hivatalosan nem kommentálta a videót, de közölte: az ügyben végzett vizsgálatok során megállapították, hogy az amerikai katonák az érvényes szabályok szerint jártak el, amikor felkelőknek hitt civileket öltek meg.

A titkos anyagok nyilvánosságra hozatalára specializálódott WikiLeaks csoport által közzétett videofelvételen az látszik, hogy egy Apache harci helikopterről géppuskasorozatot adnak le járókelők egy csoportjára az iraki fővárosban. Sokan meghaltak, az áldozatok között volt a Reuters két helyi munkatársa is. David Schlesinger, a hírügynökség főszerkesztője azt mondta, örülne egy új átfogó vizsgálatnak.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője úgy reagált a kiszivárogtatott videóra, hogy az "rendkívül tragikus". Azt mondta, nem tudja, hogy Barack Obama elnök látta-e a felvételt, de hangsúlyozta: az amerikai hadsereg minden szükséges óvintézkedést megtesz a polgári lakosság, és különösen a veszélyes zónákból tudósító újságírók biztonságáért. Azt mondta, hogy kérdésekkel a Pentagonhoz lehet fordulni.

Az ügyben két amerikai belső katonai vizsgálatot is végeztek. Megállapították: a helikopter személyzete tévesen fegyvernek hitte az újságírók vállán lógó fényképezőgépeket, de joggal hitte, hogy felkelőkkel van dolga. "A fotósok nem törődtek azzal, hogy jól láthatóan feltüntessék magukon, hogy sajtósok" - olvasható az egykori vizsgálati anyagban.

A Pentagon egy névtelenséget kérő tisztviselője már korábban megerősítette a videó és a hangfelvétel eredetiségét, de hozzátette, a videó semmilyen új információt nem tartalmaz. Mint a felvételen rögzített katonai üzenetváltásból is hallható, a támadást végrehajtó amerikaiak azt hitték, fegyveres felkelőkkel van dolguk, akik RPG gránátvetővel és AK-47 géppisztolyokkal vannak felszerelve. A helikopterek előzőleg amerikai katonákra támadó felkelők után kutattak a körzetben, ezért nyitottak tüzet a gyanús csoportra.

A WikiLeaks szerint azonban a felvételen világosan látszik civilek, köztük a hírügynökségi munkatársak ok nélküli lemészárlása.