Lezuhant a lengyel elnök repülőgépe

2010.04.10. 10:00 Módosítva: 2010.04.10. 23:00
A földbe csapódott szombaton Lech Kaczyński lengyel elnök repülője Oroszországban. Az államfő és kísérete Szmolenszkbe tartott, hogy a közeli katinyi (Katyn) erdőben tisztelegjen az 1940-ben a szovjetek által kivégzett több ezer lengyel emléke előtt. A gép mind a 97 utasa meghalt, az elnök, a felesége, a lengyel politikai vezetés és a hadsereg irányítóinak jelentős része.

Lezuhant szombaton Oroszországban a lengyel államfőt, Lech Kaczyńskit szállító repülőgép, amelynek mind a 97 utasa életét vesztette. A mentőegységek megtalálták a lengyel államfő, majd később valamennyi utas holttestét a roncsok között. Az áldozatokat Moszkvába szállítják azonosításra

A hatvanéves lengyel elnök és felesége mellett a lengyel központi bank vezetője, a parlament két elnökhelyettese, számos állami és kormányzati középvezető és szinte a teljes lengyel katonai vezetés is a Tu-154-es gépen volt.

A lengyel külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy az egyik utas lekéste a gépet, ezért csak 88 fős delegáció szállt fel, orosz tisztviselők ugyanakkor azt állították, hogy a nyolcfős személyzettel együtt 97-en utaztak a repülőgépen. A rendkívüli helyzetek minisztere azt mondta, hogy mind a 97 áldozat holttestét megtalálták.

Kaczyński azért utazott Szmolenszkbe, hogy a közeli katinyi (Katyn) erdőben tisztelegjen az 1940-ben a szovjetek által kivégzett több ezer lengyel emléke előtt. Az elnökkel utazott az áldozatok néhány hozzátartozója is.

Putyin és Donald Tusk lengyel miniszterelnök a héten már megemlékezett a településen, ezen azonban Kaczyński nem vett részt. A lengyel elnök kérte, hogy ő is megemlékezhessen az áldozatokról a helyszínen, amit Moszkva engedélyezett neki.

Putyin és Tusk vasárnapra virradó éjszaka virágokat helyezett el a repülőtér közelében, ahol a tragédia történt. Megérkezett a helyszínre a lengyel szakértői csoport is, amely lengyel kérésre, orosz hozzájárulással önállóan vizsgálja a katasztrófa okait.

Leszállás közben csapódott a földbe

A gép leszállás közben letarolta a fák tetejét, megbillent, majd a becsapódáskor darabokra tört, a kifutópálya közelében. A repülő a szmolenszki reptértől másfél kilométerre, ködös időben zuhant le.

A pilóta hibázhatott a ködben

A szmolenszki repülőteret köd miatt lezárták, azonban a Varsóból induló elnöki gép pilótája úgy döntött, hogy Moszkva vagy Minszk helyett mégis Szmolenszkben száll le. Háromszor is próbált landolni, mielőtt a katasztrófa bekövetkezett. A Ria Novosztyi szerint pilótahiba okozhatta a balesetet.

A lengyel külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a gép a becsapódáskor kigyulladt, a repülőtéri mentőegységek megpróbálták kiszabadítani az esetleges túlélőket. Az egészen kis darabokra szakadt roncsokat sokáig fecskendőkkel oltották a sűrű ködben. A mentőegységek már megtalálták a repülő mindkét feketedobozát, amelyek segíthetnek tisztázni a baleset körülményeit.

A lengyel delegáció tagjai

Az elnök és felesége mellett a TU-154-es gépen utazott a lengyel Központi Bank első embere, Slawomir Skrzypek, Aleksander Szczyglo, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője, a parlament két elnökhelyettese, Krzysztof Putra és Jerzy Szmajdzinski, a szenátus elnökhelyettese, Krystyan Bochenek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, Mariusz Handzlik, az elnöki hivatal külügyi államtitkára és Wladyslaw Stasiak, az elnök kabinetfőnöke és további kormányzati, állami középvezetők. Elhunyt 14 képviselő és szenátor, 9 pap és lelkész. Meghalt Pjotr Nurowski, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke és Ryszard Kaczorowski, az utolsó, emigrációban működő lengyel elnök.

A katonai felső vezetés jelentős része is a gépen tartózkodott, így Franciszek Gagor, a hadsereg főparancsnoka, továbbá az operációs erők, a légierő, a haditengerészet, a szárazföldi valamint a specális erők és Varsó főparancsnokai.

A Tu-154-est az 1960-as években vezették be, a BBC tudósítója szerint többször is figyelmeztették a lengyel vezetőket, hogy újítsák meg a kormányzati repülőket. 2008-ban egyszer már okozott ijedtséget a gép Lech Kaczyńskinak, amikor egy kisebb hiba miatt csak késve tudtak felszállni Mongóliában. A gépet ellenőrző vállalat szerint a repülő utoljára 2009. decemberben esett át teljes átvizsgáláson, és akkor még rendben volt.

A lengyel televíziókban az utcán megkérdezett több lengyel járókelő is úgy vélte, hogy nem baleset történt, egyelőre azonban semmilyen jel nem utal erre.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kormánybizottságot hozott létre a baleset körülményeinek kivizsgálására, ennek élén Vlagyimir Putyin kormányfő áll, aki a helyszínre is utazott, akárcsak Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Jaroslaw Kaczyński, az elhunyt államfő ikertestvére. Varsó kérte, hogy saját vizsgálatot is lefolytathasson a szerencsétlenség okainak felderítésére, amiről a két ország közlekedési miniszterei már megállapodtak. Egy lengyel kormánybizottság érkezik a fehéroroszországi Vityebszkbe.


Szmolenszk nagyobb térképen való megjelenítése

Az alsóház elnöke veszi át az elnöki teendőket

Kaczyński halálhírét sírva fogadó Donald Tusk rendkívüli kormányülést hívott össze, írta a kormányzati forrásokra hivatkozva az orosz Vesztyi tévécsatorna. Tusk bejelentette, hogy haladéktalanul Szmolenszkbe utazik.

A lengyel alkotmány értelmében az alsóház elnöke, a Kaczyński politikai riválisaként ismert Bronisław Komorowski veszi át az államfői teendők ellátását. Ilyen esetben két és fél hónapon belül elnökválasztást kell tartani, ezért előrehozzák az egyébként ősszel esedékes szavazást, erősítette meg Pawel Gras lengyel kormányszóvivő. A szóba jöhető elnökjelöltek közül Komorowski a legnépszerűbb.

Lech Kaczyński megosztó figura volt a lengyel politikában. 2005-ben választották meg elnöknek Lengyelországban, előtte Varsó polgármestere volt. Ikertestvére a volt lengyel miniszterelnök, Jarosław Kaczyński, aki jelenleg a Jog és Igazságosság jobboldali párt elnöki tisztségét tölti be Lengyelországban. A lengyel elnök pályájáról bővebben itt olvashat>>>

Elátkozott helyről beszélnek

Varsóban az elnöki palota előtt több ezren gyűltek össze, sokan mécseseket és virágokat helyeztek el, mások zászlókkal érkeztek. Vasárnap délben egész Lengyelországban kétperces némasággal emlékeznek meg a katasztrófa áldozatairól. Kaczyński halála miatt Bronisław Komorowski egyhetes nemzeti gyászt rendelt el Lengyelországban.

Lech Walesa, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, volt elnök "elképzelhetetlen tragédiának" nevezte a katasztrófát  "Az egy elátkozott hely" - mondta Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnök, Kaczyński elődje. "1940-ben a háború előtti Lengyelország elitjét gyilkolták meg ott, most ott halt meg a Harmadik Köztársaság elitje" - mondta.

Barack Obama amerikai elnök szerint Kaczyński halála rettenetes hír az egész világ számára. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár mély részvétét fejezte ki a lengyel népnek, Nicolas Sarkozy francia elnök a lengyel és a francia nép kivételes kapcsolatáról beszélt. Hasonlóan fogalmazott Franco Frattini olasz külügyminiszter is. Sólyom László köztársasági elnök is részvétét fejezte ki a lengyel államfő halála miatt.

Hétfőn gyásznapot tartanak Brüsszelben, az uniós intézmények épületein félárbocra eresztik a zászlókat, és minden ülés előtt kétperces néma csenddel emlékeznek az áldozatokra.  • Tippek
  • Biztosítás