2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Kaczyński sürgethette a pilótát, hogy szálljon le

2010.04.11. 14:26 Módosítva: 2010.04.11. 21:09
A CNN tudósítója szerint az államfő gyakorolhatott nyomást a lezuhant gép pilótájára, hogy a figyelmeztetések ellenére szálljon le. A Tu–154-es gép üzemeltetője is megszólal a riportban, aki elmondta, hogy a néhány hónapja teljesen felújított gépnél műszerhiba biztosan nem fordulhatott elő.

Több jel is arra utal, hogy maga a lengyel államfő, Lech Kaczyński utasítothatta a Tu–154-es gép pilótáját, hogy a légiiriányítók többszöri figyelmeztetése ellenére – akik a moszkvai vagy a minkszi repülőtérre akarták irányítani az államfő gépét – mégis a köd miatt lezárt szmolenszki repülőtéren próbáljon leszállni, derül ki a CNN angliai tudósítójának, Richard Questnek a beszámolójából, amelyben arra keresi a választ, hogy mi okozhatta a tragédiát.

Kaczyński koprosója Varsóba érkezik
Kaczyński koprosója Varsóba érkezik

A nemzetközi légiközlekedési szabályok szerint a végső döntés ilyen helyzetekben mindig a pilótáé, tehát szabálysértés biztosan nem történt, közölte sajtótájékoztatón az orosz légierők vezetője, Alekszander Alesin. A gép két feketedobozát – a fedélzeti hangrögzítőt és a repülési adatokat rögzítő dobozt – már megtalálták, a lengyel és az orosz hatóságok közösen elemzik a tartalmukat.

A Szovjetunióban és a szatellit államokban több mint ezer ilyen gépet gyártottak, mára mindössze kétszáz közlekedik még. A lezuhant gép huszonhat éves volt, a lengyel kormány 1990-ben vette. A gépet üzemeltető cég vezetője, Alexei Gusev szerint biztosan nem műszerhiba okozta a tragédiát, a gépet tavaly decemberben teljesen felújították, sőt a következő hat évre ellátták a lengyel kormányt az újabb felújításhoz szüksges alkatrészekkel.

Az orosz nyomozó hatóság is kizárta az előzetes vizsgálatok alapján a műszaki hiba lehetőségét. Alekszandr Basztrikin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője Vlagyimir Putyin kormányfőnek, a történtek okait vizsgáló kormánybizottság vezetőjének jelentette, hogy a műszaki hiba lehetőségét egyelőre kizárták az egyik fekete doboz felvételeinek meghallgatása alapján, írta vasárnap este az MTI.

A lengyel kormány egyébként többször szerette volna lecserélni a Tu–154-es gépet egy Airbusra A320-as típusú vagy egy Boeingre 737-es típusú gépre, de túl drága lett volna.

Lech Kaczyński lengyel elnök repülője szombaton zuhant le Oroszországban. Az államfő és kísérete Szmolenszkbe tartott, hogy a közeli katinyi erdőben emlékezzenek meg az 1940-ben a szovjetek által kivégzett tizenötezer lengyel katonáról. A gép mind a kilencvenhét utasa meghalt. köztük az elnök, a felesége, a lengyel politikai vezetés és a hadsereg irányítóinak jelentős része. A múlt szerdai megemlékezésre az orosz vezetők csak Donald Tusk kormányfőt hívták meg, az államfő ezután kért engedélyt, hogy ő is megemlékezhessen a helyszínen, írja a Guardian.