Már nők is lehetnek szabadkőművesek

2010.04.11. 15:53
A Franciaországi Nagyoriens, egész Európa egyik legnagyobb múltú és legnagyobb létszámú szabadkőműves testvérisége immár nőket is sorai közé enged. A szervezet legutóbbi éves gyűlésén a tagok 56 százaléka szavazott a nők beengedése ellen, de a szavazást formai okok miatt később érvénytelenítették.

Az 1773-ban alapított, nagyjából 50 ezer tagot és 1128 páholyt tömörítő Nagyoriensnek - mint a legtöbb szabadkőműves szervezetnek - eddig soha nem lehettek nők a tagjai. 2008-ban azonban néhány páholy sorai közé engedett hat nőt, amiért felfüggesztették működésüket.

"A szabadkőműves legfelsőbb bírósági kamara állásfoglalása szerint azok a páholyok, amelyek 2008-ban nőket engedtek soraik közé, nem cselekedtek a szabályaink ellen" - mondta az AFP francia hírügynökségnek Gérard Contremoulin, a Nagyoriens szóvivője. A döntés értelmében a testvériséghez tartozó 1128 páholy szabadon avathat fel nőket. "Nem kötelezzük őket erre, de szabadon megtehetik" – tette hozzá Contremoulin.

A Nagyoriens nagymestere, Pierre Lambicci üdvözölte a döntést, de mint mondta, "nem tisztem eldönteni, hogy ez helyes-e vagy sem. A döntés hosszú vita végére tett pontot". A szervezet legutóbbi éves gyűlésén 2009-ben a tagok 56 százaléka szavazott a nők beengedése ellen, de a szavazást formai okok miatt később érvénytelenítették. A francia szabadkőművesség már eddig is rendelkezett női páholyokkal: a Francia Nagy Női Páholy 11 700, a Memphis-Misraim Nagypáholy ezer tagot számlál.  • Tippek
  • Árfolyam