Vasárnap temetik Kaczyńskit

2010.04.13. 10:22 Módosítva: 2010.04.13. 19:46
A korábbi hírekkel ellentétben nem szombaton, hanem csak vasárnap temetik Kaczyński lengyel elnököt. A hétvégi tragédia negyvenöt áldozatát azonosították eddig.

Kétnapos lesz a hét végén légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczyński elnök temetési szertartása: az állami szertartásra szombaton kerül sor, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz - jelentette be Varsóban Jacek Sasin, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

Kedd délelőtt érkezett Varsóba az a repülőgép, amely a hét végén légikatasztrófában elhunyt lengyel elnök feleségének, Maria Kaczynskának a holttestét szállította haza. Lech Kaczynskit és feleségét vasárnap a krakkói Wawel-székesegyházban helyezik örök nyugalomra, ahol Lengyelország számos királya, elnöke és kiemelkedő személyisége nyugszik.

"A gyászszertartást szombatra tervezik, logikus, hogy az elnöki pár temetésére vasárnap kerül sor" - mondta Sasin.

A jelenlegi tervek szerint mind a kilencvenhat elhunyt koporsóját elhelyezik a varsói Pilsudski téren.

Bronoslaw Komorowski, a szejm elnöke elmondta, a rendkívüli elnökválasztás időpontját várhatóan szerdán közzéteszik.

Kedd délelőtt Varsóba érkezett az a repülőgép, amely a lengyel elnök feleségének, Maria Kaczyńskának a holttestével indult reggel Moszkvából. A lengyel katonai szállítógép 10 óra 35 perckor szállt le Varsóban. Már reggel nagy tömeg gyülekezett a lengyel elnöki palota előtt Maria Kaczyńska koporsóját várva, amelyet néhai férjével együtt ravataloznak fel, hogy a varsóiak búcsút vehessenek a házaspártól.

Közben az orosz egészségügyi minisztérium bejelentette, negyvenöt halottat azonosítottak, a munka folytatódik.

Új repülési szabályokat sürgetnek

A kormánytagok együtt utazásának korlátozását sürgetik német koalíciós politikusok.

"Ez a szörnyű baleset alkalmat kínál egy olyan szabályozás kidolgozására, amely megelőzheti a lehető legrosszabbat, és gondoskodik arról, hogy ne utazhasson egyazon gépen a teljes állami és kormányvezetés" - mondta Andreas Scheuer, a szövetségi közlekedési tárca parlamenti államtitkára (CSU).

A figyelmeztetésnek külön aktualitást ad, hogy német médiaközlések szerint Angela Merkel kancellár és Horst Köhler államfő is Varsóba utazik.

Elmarad a rendőrnap

A nemzeti gyásznap miatt elmarad a szombatra tervezett rendőrnap, olvasható a rendőrség honlapján. "A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetése és állománya ezúton fejezi ki őszinte részvétét a tragédiában elhunytak hozzátartozói részére" - áll a közleményben.