A földrengés álmukban érte a kínaiakat

2010.04.14. 06:41 Módosítva: 2010.04.14. 11:23
Legalább négyszázan meghaltak, amikor 7,1-es erősségű fölrengés rázta meg szerda reggel Kína északnyugati részét. A főleg fából és vályogból készült házak könnyen összedőltek, sokakat álmukban ért a földmozgás. Nehézgépek hiányában egyelőre kézzel próbálják kimenteni a túlélőket a romok alól.

Szerda reggel nagy erejű, a Richter-skála szerinti 6,9-es erősségű földrengés rázta meg az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományt, legalább négyszázan meghaltak és tízezren megsérültek, írja az AP. Az áldozatok száma várhatóan tovább nő majd, mert a területen épült vályogházak többsége összedőlt, sokan rekedtek a romok alatt.

Néhány órával korábban egy 4,7-es földmozgás előzte meg a fő rengést. A rengések epicentruma a tartományi fővárostól ötszáz kilométerre délnyugatra lévő Jüsu tibeti autonóm refektúrához tartozó Jüsu megyében volt.

A kínai tv összedőlt házakat és a törmelék alól négykézláb kimászó embereket mutat folyamatosan. A hivatalos szervek már hívták a mentőcsapatokat, de a területet nehéz megközelíteni, mert több száz kilométerre van a repülőtértől.

„A katonákat elindították a házak alá szorult emberek kimentésére, akik az összedőlt épületekben rekedtek” – mondta egy kínai hivatalnok. Egy másik hivatalnok szerint a házak több, mint 85 százaléka összedőlt.

Nagyon sok a sebesült

Az utcán teljes pánikba rohangálnak az emberek. „Mindehol sérült embereket látni. A legnagyobb probléma az, hogy nincsenek sátraink, gyógyszereink, orvosi felszerelésünk és egészségügyi szakembereink. - mondja a hivatalnok. Sok a sebesült, közülük sokaknak van fejsérülése. Egy szakiskola is összedőlt, a diákok a romok alatt rekedtek - írja a BBC.

A nyolvanezres megye főként fából, vályogból készült házai összedőltek, egy buddhista pagoda teteje pedig beomlott, számolt be szemtanúként az elsők között a történtekről a Hszinua hírügynökségnek a Jüsu televízió helyettes hírigazgatója. "Mindenki kint van az utcákon, a házukkal szemben várakoznak, és próbálják megtalálni családtagjaikat."

A területen már dolgoznak katonák, akik túlélőket, köztük iskolás gyerekeket találtak az összedőlt házak romjai alatt. A hírek szerint a mentés leginkább kézzel folyik, nehézgépek egyelőre nem állnak rendelkezésre. A sérülteket kórházba szállítják.

"Rengeteg ház omlott össze, sok halottra kell számítani"- mondta Vu Jong (Wu Yong) a katonai körzet helyszínen lévő parancsnoka. Ugyanezt mondja Jushü helyi tibeti képviselője is, aki szerint a halálos áldozatok száma jóval több lehet, hiszen sokan rekedtek a vályogházak alatt.

A kínai földrengésekkel foglalkozó hivatal pekingi központjában egy szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a földrengés idején az emberek túlnyomó része még nem kelt fel, ezért álmukban érte őket a katasztrófa.

34 éve nem volt ekkora rengés

Csinghaj érintett térségében eddig legalább három utórengést regisztráltak, a legerősebb 6,3-es erősségű volt, 36 perccel a 6,9-es után mérték.

Az amerikai Geológiai Intézet szerint ez volt a legerősebb földrengés a terület 100 km-es körzetében 1976 óta. A régióban főként tibeti és mongol nemzetiségű farmerek és pásztorok élnek, de szén- ón- graffit és rézbányák is vannak a környéken.

2008-ban már volt egy nagy erejű földrengés a szomszédos Szecsuán tartományban, amiben 87 ezer ember halt meg és ötmillió ember maradt fedél nélkül. A kormány később megbüntette azokat az embereket, akik listákat állítottak össze az áldozatok számáról, és akik a rossz állapotú iskolaépületeket okolták a halottak nagy számáért.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport