Pilótahiba okozhatta a Kaczyński-tragédiát

2010.04.15. 13:10 Módosítva: 2010.04.15. 23:07
A fekete dobozok első vizsgálata alapján pilótahiba miatt zuhant le a lengyel elnök repülőgépe Oroszországban szombaton, közölte egy a nyomozáshoz közelálló forrásra hivatkozva az orosz Interfax hírügynökség.

Az orosz hatóságok azt már korábban kizárták, hogy tűz vagy robbanás miatt zuhant le az elnöki repülő.

A Tu-154-es típusú gép rossz időjárási körülmények közt kísérelte meg a leszállást annak ellenére, hogy az irányítótorony ezt nem javasolta és felszólította a pilótát, hogy menjen egy másik reptérre. A sűrű ködben fáknak ütközött és néhány száz méterre a szmolenszki katonai repülőterétől a földbe csapódott a katyni erdőben. A tragédiát senki nem élte túl.

Az Interfax orosz hírügynökség meg nem nevezett forrása szerint lehetséges, hogy a lengyel legénység nem volt tisztában az orosz gyártmányú Tu-154-es jellemzőivel. A pilóta ugyanis az utolsó, végzetes leszállási kísérletnél ferde helyzetből megpróbálta vízszintesbe hozni gépet.

"Ennek a gépnek a sajátossága, hogy ha a megközelítési sebessége több mint 6 m/s, akkor, ha vízszintesbe kerül, akkor a szokásosnál jóval gyorsabban süllyedni kezd" - mondta a forrás.

Az Interfax megjegyezte, hogy a fekete dobozok közül kettőt, amelyet orosz mérnökök szereltek a gépbe, az orosz és a lengyel szakértők közösen vizsgálnak az orosz védelmi minisztérium nyomozóközpontjában. A harmadik fekete doboz adatait, amelyet a gép lengyel tulajdonosai helyeztek el a repülőn, Lengyelországban elemzik.

Az is kiderült, hogy a lengyel elnök gépe egyetlen kísérletet tett a leszállásra, mielőtt lezuhant, nem pedig többet, amint azt korábban feltételezték, ezt az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) jelentette be csütörtökön. Korábban szemtanúk azt mondták, hogy a Tu-154-es többször is megkísérelte a leszállást, mielőtt lezuhant volna.  • Tippek
  • Lakáshitel