A WHO fedett helyre küld a hamufelhő miatt

2010.04.16. 14:03 Módosítva: 2010.04.16. 16:20
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint veszélyezteti, az Országos Közegészségügyi Intézet vezetője szerint nem veszélyezteti az egészséget az izlandi vulkán kitörése után keletkezett hamufelhő.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken azt javasolta az európaiaknak, hogy az Izlandon kitört vulkán légkörbe került hamujának aláhullásakor lehetőleg maradjanak fedett helyen. David Epstein, a WHO szóvivője közölte: a szervezet szakemberei még nem tudták felmérni, milyen mértékben lehet ártalmas az egészségre a vulkáni hamu. A szóvivő figyelmeztetett:  a hamufelhő mikroszkopikus méretű, belélegzett szemcséi megtámadhatják a tüdőt, és légzési panaszokat okozhatnak. Különösen az asztmában és légúti betegségekben szenvedőket veszélyeztetheti a vulkáni felhő - hívta fel a fegyelmet az ENSZ szakosított szervezetének a szóvivője.

Nem ért egyet a WHO figyelmeztetésével az Országos Közegészségügyi Intézet. Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő, mivel a hamu a magasabb légrétegekben van, s várhatóan ott is marad - mondta el Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa az MTI-nek.

Kifejtette, hogy országunk feletti rétegekben a hamu már csak apróbb szemcsékben, úgynevezett aeroszol jellegű halmazállapotban jelenik meg, így közvetlen egészségkárosító hatással nem kell számolni. A hamu a légtér magasabb rétegeiben van, de még a héten jellemző esős, zivataros időjárás esetén sem száll hatezer méter alá.

A hamufelhőről készült péntek reggeli műholdfelvétel. A bal oldali képen élénk rózsaszín, a job oldalin élénk naracs színnel látszik a felhő, Észak-Németország és Észak-Lengyelország felett. Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat (Kattintásra nagyobb verzióban is megnézhető)
A hamufelhőről készült péntek reggeli műholdfelvétel. A bal oldali képen élénk rózsaszín, a job oldalin élénk naracs színnel látszik a felhő, Észak-Németország és Észak-Lengyelország felett. Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat (Kattintásra nagyobb verzióban is megnézhető)

A hamufelhő az asztmások vagy más légúti betegségben szenvedők tüneteit sem fokozza, nem jelent rájuk nézve lényeges veszélyt - tette hozzá Páldy Anna.

Vasárnapra várhatóan elhagyja országunkat a hamufelhő: ez az a nap, amikor a fővárosban a Vivicittá városvédő futást tervezik megrendezni. Páldy Anna az MTI kérdésére elmondta, hogy még a hamufelhő jelenléte esetén sem jelentene semmilyen kockázatot a verseny részvevőinek a szabadtéri futás. A főorvos ezért nem tart indokoltnak megelőző óvintézkedéseket.

Az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő az éjszakai órákban, várhatóan éjfél és hajnali négy között érheti el Magyarország északi részét.  • Tippek
  • Biztosítás