Nagy erőkkel keresik a túlélőket Csinghajban

2010.04.16. 12:26
Már megközelíti a 800-at a csinghaji (Qinghai) pusztító erejű földrengés halálos áldozatainak száma, a mentők folytatják a kutatást, érkeznek a segélyszállítmányok.

48 órával a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű csinghaji (Qinghai) földrengés után még 294 ember neve szerepel az eltűntek listáján, több mint 11 ezer sérültet vettek nyilvántartásba, akik közül csaknem 1200 állapota súlyos. A halálos áldozatok száma már megközelíti a nyolcszázat. Mind az eltűntek, mind a sérültek és a súlyos sérültek száma emelkedett.

A helyszíni jelentések szerint a katonák, a szakértő mentők, az egészségügyi dolgozók és mások nagy erőkkel dolgoznak a mentésen, kétezer fölött van a kimenekítettek száma. Sok emberhez ugyanakkor még mindig nem jutott el a meleg ruha, a takaró és hiányzik az ivóvíz, a gyógyszer.

A kínai média rendkívül szervezett mozgósításról számol be, nagy létszámban küldtek katonákat, rendőröket, egészségügyi személyzetet a helyszínre, a kínai központi televízió (CCTV) képsorain egy-egy beteg ágya mellett 4-5 fehérköpenyes is tüsténkedik. Segélyekkel megrakott teherautó-konvojok, tehervagonok, szállítórepülők vannak úton, vagy érkeztek már célba. Külön 17, a magaslati, oxigénhiányos levegő okozta problémák kezelésében járatos szakértőt is a helyszínre küldtek.


A CCTV fiatal riporterének élő beszámolójából arra a stúdióból feltett kérdésre, hogy milyen a mentők fogadtatása, elhangzott az is, hogy pénteken kisebbfajta tömeg gyülekezett a mentést irányítók központjánál. Az emberek azt panaszolták, hogy nem jutottak még hozzá a meleg holmihoz, élelmiszert reklamáltak. A csoport a válasz után szétoszlott.

Az élő képsorokon ugyancsak jól látható, hogy a romoknál a sisakos, egyenruhások nagy része tétlenül áll, azt a benyomást keltve, hogy nem tudnak a helyzettel mit kezdeni, a mentők irányítása nem tökéletesen megoldott. Másutt szervezetten folyik a munka, hírek szerint gyerekek százait sikerült élve kimenteni. Ezer fölött van a Csinghaj, Szecsuan és Ganszu (Gansu) és Senhszi (Shaanxi) tartomány székhelyére légi úton, illetve közúton szállított sérültek száma.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök Jüsuban (Yushu) kifejezte együttérzését a tragédiában érintetteknek, és életmentő kutatásra buzdította a jelenlévőket, különösen az első 72 órában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport