Nem halasztják el Kaczyński temetését

2010.04.16. 17:49 Módosítva: 2010.04.16. 19:34
Az európai légterek lezárása ellenére nem változtatják meg Lech Kaczynski és felesége temetésének időpontját. A légi katasztrófában elhunyt lengyel elnököt és feleségét vasárnap helyezik végső nyugalomra - közölte az elnöki hivatal helyettes vezetője.

"A család abból indul ki, hogy tiszteletben kell tartani a holtak emlékét, és mindazokat a személyeket, akik a ceremóniát előkészítik, és abban részt óhajtanak venni, ezért a programot nem lehet megváltoztatni vagy módosítani" - mondta Jacek Sasin, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

A két koporsót a tervek szerint szombaton este fél hatkor viszik át a varsói elnöki palotából a Keresztelő Szent János-székesegyházba, ahol ünnepi szentmisét tartanak. A mise után a koporsók a székesegyházban maradnak, mielőtt Krakkóba szállítanák őket. Lengyelország egykori fővárosában 14 órakor kezdődik a gyászmise.

Tekintve, hogy az izlandi vulkánkitörés miatt Krakkó légterét is lezárták, egyelőre nem tervezik, hogy a koporsókat légi úton vinnék Varsóból Krakkóba. Az újságírók kérdésére, hogy lehetséges-e a temetés a külföldi állami delegációk részvétele nélkül, a kancelláriaminiszter így válaszolt: "A legfontosabb számunkra, hogy az elnöki pár temetési szertartása a tervezett időben és helyen menjen végbe". Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a külföldi delegációknak mégis sikerül eljutniuk Krakkóba.

Pénteken lezárták a lengyel repülőtereket. Egyelőre nem tudni, hogy még idejében újranyitják-e őket ahhoz, hogy fogadni tudják a világ vezetőit, akik a tervek szerint vasárnap reggel, délelőtt érkeznének a temetésre.

"Vannak olyan helyzetek, amelyekre nincs befolyásunk" - mondta Pawel Gras kormányszóvivő a TVN24 lengyel hírtelevízióban. "A küldöttségeknek maguknak kell eldönteniük, lemondanak-e a temetésen való részvételről, vagy más közlekedési eszközöket vesznek igénybe" - tette hozzá.

Ivan Gasparovic szlovák elnök hivatala közölte, hogy az elnök gépkocsival szándékozik a vasárnapi krakkói temetésre utazni. Václav Klaus cseh elnök kész vonattal utazni a temetésre - közölték pénteken a cseh elnöki hivatalban. A Prágát Krakkóval összekötő egyetlen közvetlen vonat 21.30-kor indul, és reggel fél hét tájban érkezik meg a célállomásra. Klaus azonban átszállással is eljuthat Krakkóba, ez esetben nem kell a vonaton aludnia.

Andrus Ansip észt miniszterelnök szóvivője közölte, hogy a kormányfő kész gépkocsin megtenni a Tallinnt Krakkótól elválasztó 1300 kilométeres távolságot, hogy részt vehessen a vasárnapi temetésen.

A múlt szombaton légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski és felesége vasárnapi temetésére az eredeti tervek szerint Krakkóba utazik a világ számos állam- és kormányfője, köztük Barack Obama és Dmitrij Medvegyev, valamint az Európai Unió és a NATO legmagasabb rangú képviselői. A szertartáson a tervek szerint részt vesz Sólyom László magyar államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök is.

Április 10-én a lengyel elnök és felesége repülőszerencsétlenségben vesztette életét. A Tu-154-es fedélzetén 97 ember - köztük az állami szféra és a hadsereg több vezető személyisége - tartózkodott, és senki sem élte túl közülük a katasztrófát.  • Tippek
  • Babaváró hitel