A krakkói Mária-templomba vitték a lengyel elnöki pár koporsóit

2010.04.18. 14:18

A lengyel elnöki pár koporsóit szállító gépkocsik motoros rendőrök kíséretében vasárnap déltájban megérkeztek a krakkói Mária-templom elé, ahol Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek megcsókolta a koporsókat.

A főtéren, a Ryneken álló kéttornyú templomban délután kettőkor kezdődött a gyászmise. Amerre a konvoj elhaladt, ezrek álltak az út szélén, és virágokat szórtak a menetre.

A bíboros rövid beszédet mondott, majd a koporsókat bevitték a templomba, és Wit Stwosz világhírű szárnyasoltára előtt, egy ágyútalpon helyezték el. A gyászmisét az érdeklődők a főtéren és még két krakkói helyszínen kivetítőkön követhetik. A nagy érdeklődés ellenére nem okoz gondot a Rynekre történő bejutás.

Az európai légi közlekedést sújtó problémák miatt mintegy 30 állam vezetői, valamint az Európai Bizottság elnöke jelezte, hogy - korábbi ígéretük dacára - nem tudnak részt venni az egy hete elhunyt lengyel államfő temetésén. Magyarországot hivatalosan Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli, akik autóval érkeztek Lengyelországba. Jelen van a temetésen az MSZP részéről Bárándy Gergely elnökségi tag, Orbán Viktor a Fidesz elnöke és Martonyi János a külügyminiszteri poszt várományosa is.