Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Hosszabbítják a légtérzárat Európában

2010.04.18. 08:19 Módosítva: 2010.04.18. 17:00
Az izlandi vulkánkitörés miatt meghosszabbították a brit, német, svéd és dán légtérzárat is. Spanyolországban vasárnap reggel 11 repülőteret zártak le. Német és holland légitársaságok tesztrepüléseket végeztek szombaton a hamufelhőben, az első vizsgálatok alapján a hamu nem okozott kárt gépeikben.

A vulkáni hamu csiszoló hatásával képes tönkretenni a gépek kulcsfontosságú aerodinamikai felületeit, és eltömíteni a hajtóműveket, de kárt tud tenni az elektronikában is.

Német és holland légitársaságok tesztrepüléseket végeztek szombaton az Európát beborító hamufelhőben, és közlésük szerint az első vizsgálatok alapján a hamu nem okozott kárt gépeikben.

A KLM holland társaság bejelentette, hogy ha a további vizsgálatok is sikeresnek mutatják ki a repüléseket, akkor a cég reménykedhet abban, hogy vasárnap vissza tudja hozni Németországból Amszterdamba a légtérzárlat miatt ott rekedt hét gépét, és engedélyt kaphat arra, hogy legalább részlegesen újraindíthatja járatait.

A holland kormány szóvivője elmondta, hogy a tesztrepüléseket ez Európai Unió kérésére végezték el annak érdekében, hogy megtudják: lehetne-e enyhíteni a repülési tilalmon. Voltak próbarepülések  Belgiumban és Franciaországban is. Ez utóbbi uniós szintű egyeztetést akar az európai légtér vizsgálatát célzó tesztrepülésekről. "Tisztázni kell, milyen feltételek esetén lehetséges a tesztrepülések kockázatmentes elvégzése" - hangsúlyozta Jean-Louis Borloo francia környezetvédelmi miniszter a párizsi Le Journal du Dimanche vasárnapi lapnak nyilatkozva. Az Air France próbarepülései is azt vizsgálták, milyen veszélyeket rejt a vulkánihamu-felhő.

Hollandiában vasárnap 14 óráig lesz lezárva a légtér az izlandi vulkánkitörés miatt, közölte a holland polgári repülésügyi hatóság.

A Lufthansa vasárnap estig nem repül

A német Lufthansa tíz gépet reptetett Münchenből Frankfurtba, főleg alacsony, 3000 méteres magasságon, de kipróbálta a repülést 8000 méteren is, mondta a cég szóvivője. "Minden gépet megvizsgáltunk Frankfurtban, és semmilyen kár nem érte a pilótafülke ablakait vagy a géptörzset, a hajtóműveket".

A Lufthansa szóvivője szerint a légitársaság vasárnap este 20 óráig egyetlen járatot sem indít. A német repülésbiztonsági hivatal szóvivője nem sokkal korábban jelentette be, hogy a német légtár vasárnap 14 óráig mindenképp zárva marad. Szakértők ugyanakkor szinte biztosra veszik, hogy az illetékes német hatóságok az általános légtérzárlatot ugyancsak estig meghosszabbítják.

Légtérzárak vasárnap déli állapot szerint

Ausztria: hétfő 2 óráig

Belgium: vasárnap 20 óráig. A Brussels Airlines hétfőig minden járatot törölt.

Bulgária: a légteret helyi idő szerint vasárnap 8 órától lezárták

Csehország: hétfő 12 óráig

Dánia: hétfő 2 óráig

Észtország: hétfőig

Fehéroroszország: 7000 és 11 ezer méter közötti magasságban korlátozzák a légi forgalmat, több, Minszkből induló járatot törölnek, vagy késleltetnek. Más forrás szerint helyi idő szerint vasárnap 16 óráig minden járatot töröltek.

Finnország: hétfő 17 óráig

Franciaország: a délen még működő utolsó repterek, így Toulouse, Montpellier és Biarritz 14 órakor bezárnak. Hétfő 8 óráig minden francia repülőtér zárva lesz.

Hollandia: vasárnap 14 óráig

Horvátország: szombaton 0 óra óta zárva van a légtér

Írország: hétfő 2 óráig

Izland: minden repülőtér nyitva van, mert a szélirány miatt a hamufelhő nem zavarja a légteret

Lettország: hétfőig

Litvánia: a légtér meghatározatlan időre zárva van a vilniusi reptér szerint. Ez utóbbi ugyanakkor azt is közölte, hogy vasárnap még várnak járatokat Moszkvából, Prágából és Rigából.

Lengyelország: a légtér zárva újabb utasításig, vasárnap részleges újramegnyitás lehetséges, a LOT légitársaság járatait hétfő 14 óráig törölték

Nagy-Britannia: hétfő 2 óráig

Németország: vasárnap 20 óráig

Norvégia: a légtér nyitva van korlátozott forgalom előtt Kristiansandtól északra. A fő déli repülőterek zárva vannak.

Olaszország: hétfő reggel 8 óráig zárva van minden reptér az ország északi részén

Oroszország: 440 járatot mondtak le, a belföldi járatokra nem rendeltek el korlátozásokat.

Románia: helyi idő szerint szombaton 18 óra óta

Spanyolország: a tiszta égbolt miatt újra megnyitották azt a hét repülőteret az ország északi részén, amelyet szombaton lezártak, de az Iberia légitársaság csak más dél-európai országokba indít járatokat

Svájc: a légtér zárva vasárnap 14 óráig, kivéve a 11 ezer méter magasságban vagy afölött repülni képes gépeket

Svédország: a légtér zárva vasárnap és hétfőn is. Az SAS légitársaság nem indít járatokat Dánia, Norvégia és Svédország között, illetve azokon belül, kivéve néhány belföldi járatot Észak-Norvégiában.

Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina: a légtér zárva szombaton 16 óra óta

Szlovákia: a légtér zárva péntek 15 óra óta

Szlovénia: a légtér zárva újabb utasításig Ukrajna: nyitva van a kijevi Boriszpol repülőtér

Merkel nem utazik a lengyel temetésre

Vasárnap hajnalra immár bizonyossá vált, hogy az izlandi tűzhányó kitörése okozta légi közlekedési korlátozások miatt külföldön rekedt Angela Merkel német kancellár nem utazik el az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök temetésére. A berlini kormány szóvivőjének bejelentése szerint a kancellár erről személyesen tájékoztatta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminisztert, és egyben őszinte sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

Az Egyesült Államokból hazatartó Merkel a hamufelhő miatt egyelőre nem tudott visszatérni Németországba. Repülőgépe Berlin helyett előbb Lisszabonban szállt le, a portugál fővárosból a kancellár egy nap után Rómába indult tovább, onnan pedig ő maga személygépkocsival, kísérete pedig autóbusszal utazott Dél-Tirolba. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, Merkelt vasárnap délelőttre várják Berlinbe.

Németországot így Horst Köhler államfő és Guido Westerwelle külügyminiszter képviseli a temetésen. Az elnök és a külügyminiszter helikopterrel repülne Krakkóba. Szakértők szerint a zárlat megszüntetése esetén is napokba telhet, míg a légi közlekedés teljes mértékben normalizálódik.

A brit hatóságok is hosszabbítanak

Ismét meghosszabbították vasárnap hajnalban a brit légügyi hatóságok az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt, korábban részlegesen már feloldott légtérzárlatot. A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) közölte: a légtérzárlat helyi idő szerint "legalább" vasárnap 19 óráig - közép-európai idő szerint 20 óráig - érvényben marad.

A szolgálat a brit meteorológiai intézet tanácsait követve folyamatosan hosszabbítja a légtérzárlatot: az eredeti - akkor is csak feltételes - feloldási határidő először szombat hajnali 1 óra, utána szombat reggel 7 óra, majd szombat este 7 óra volt. Ezt először vasárnap reggel 7 óráig, majd 13 óráig ismét kiterjesztették, majd az éjszaka már 19 órai minimum-időpontot jelöltek meg.

Skócia és Észak-Írország légterének nagy részében brit idő szerint péntek este megindulhatott a forgalom egy időre, de a NATS szombaton e két országrész légterét is újból lezárta, és a repülési tilalom megint az ország egész területére érvényes.

Hetekig nem tudnak hazatérni

A brit repülőterek naponta 5500 járatot és több mint félmillió utast fogadnak és indítanak. A legnagyobb forgalmat a londoni Heathrow bonyolítja le, itt naponta átlagosan 1250 járat és 180 ezer utas fordul meg. A Heathrow a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap adatai szerint meghaladja az egymilliót azoknak a briteknek a száma, akik külföldön rekedtek, vagy nem jutottak el külföldi célállomásukra.

Sokan várhatóan hetekig nem tudnak hazatérni. A brit lap beszámolója szerint egy észak-angliai iskola vívócsapatával, amely Pekingben vett részt egy versenyen, azt közölték, hogy akár május 4-éig is eltarthat, mire hazautazhatnak.

Jól jár a vasút

A légtérzárlat hasznát a vasúti és a komptársaságok fölözik le. Doverben, a legnagyobb forgalmú brit kompkikötőben szombaton 60 ezer utas fordult meg; ez a nyári utazási csúcsszezon napjaiban szokásos forgalomnak felel meg.

A Nagy-Britanniát Franciaországgal és Belgiummal összekötő Eurostar szuperexpresszekre minden jegy elfogyott a következő napokra. A cég szombaton - pótlólagos szerelvények beállításával - 46 ezer utast szállított; ez nyolcezerrel több az ilyenkor szokásos napi forgalomnál.

Mind a vasúti, mind a komptársaságok ugyanakkor közölték, hogy a következő napokra már képtelenek újabb foglalási igényeket elfogadni. Így azok, akiknek nincs érvényes vonat- vagy kompjegyük, jelenleg gyakorlatilag semmilyen közlekedési eszközzel nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát a kontinens felé.

Finnországban helyi idő szerint hétfőn 18 óráig lesz érvényben légtérkorlátozás, jelentették be a hatóságok. Addig semmilyen kereskedelmi járatnak nem engedélyezik a repülést.

A bolgár közlekedési minisztérium bejelentette, hogy vasárnap reggeltől lezárták az ország légterét a vulkáni hamu miatt.

Svédország vasárnap egész nap és még hétfőre virradóra is zárva tartja légterét az izlandi tűzhányó hamufelhője miatt - közölték a polgári légi közlekedési hatóságok. A tájékoztatás szerint nem látnak okot arra, hogy feloldják az érvényben lévő korlátozást. Az előrejelzések szerint a helyzet változatlan marad egész vasárnap.

Dánia hétfő hajnalig meghosszabbította légterének zárlatát, közölte a légiforgalmi hatóság. Spanyolországban 11 repülőteret zártak le az ország északi részén vasárnap reggel.