2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Obama golfozott a lengyel elnök temetése napján

2010.04.19. 22:49
Barack Obama amerikai elnök az izlandi vulkánkitörés miatt nem tudott részt venni Lech Kaczynski lengyel elnök vasárnapi temetésén; hirtelen támadt szabadidejében golfozott egyet.

Az európai légi közlekedést sújtó problémák miatt több tucat állam vezetői voltak kénytelenek lemondani tervezett lengyelországi látogatásukat, a gyászszertartáson nem tudott megjelenni többek között a francia elnök és a német kancellár sem.

A transzatlani út lemondásával az utolsó pillanatban nyert szabadidejében Obama három partnerével az Andrews légibázisra ment, ahol végigjátszották a golfpálya 18 lyukát, írta a Washington Times hétfőn.

Obama eredetileg szombat este utazott volna el Washingtonból, vasárnap reggel érkezett volna meg Krakkóba, ahol részt vett volna 2 órakor a temetésen, majd délután 5-kor már vissza is repült volna az Egyesült Államokba, ahová éjfél után érkezett volna meg.

Obama 32. alkalommal golfozott, mióta tavaly januárban elfoglalta hivatalát, közölte a CBS Radio riportere.

A Washington Times arról is írt, hogy Obama jóval nagyobb golfozó mint elődje volt; George Bush elnökségének 8 éve alatt 24-szer golfozott. A Fehér Házból 2009-ben távozott Bush utoljára 2003-ban vett golfütőt a kezébe, azt mondta, az Irakban harcoló katonákkal való együttérzés jegyében nem játszik többet. Akkor döntött így, amikor egyszer golfozás közben kapott hírt egy amerikaiak elleni halálos támadásról.

A washingtoni lengyel nagykövetségen korábban Joe Biden alelnök és Hillary Clinton külügyminiszter rótta le kegyeletét, beírtak az emlékkönyvbe.