Bevallotta a molesztálást egy belga püspök

2010.04.23. 13:23 Módosítva: 2010.04.23. 18:26
Brugge püspöke levélben vallotta be, hogy néhány éve molesztált egy fiút. XVI. Benedek pápa elfogadta a püspök lemondását.

Lemondott pénteken a belgiumi Brugge püspöke, aki levélben vallotta be, hogy néhány éve szexuálisan molesztált egy fiatal fiút, jelentette be a belga katolikus egyház. XVI. Benedek pápa elfogadta Roger Vangheluwe lemondását.

"Mielőtt püspök lettem és egy kis idővel azután is, szexuálisan molesztáltam egy fiatal fiút, aki közel áll hozzám" - tartalmazza Vangheluwe közleménye, amelyet riportereknek olvasott fel Brugge-ben egy egyházi illetékes. "Az áldozatom sebei még mindig nem gyógyultak be" - ez is olvasható a levélben.

A lemondást André-Joseph Léonard mechelen-brüsszeli érsek, a belga katolikus egyház vezetője jelentette be pénteken tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy azt szeretné, ha ezzel a döntéssel Belgiumban végleg pontot lehetne tenni egy fájdalmas fejezet végére.

A katolikus egyházat az elmúlt hónapokban világszerte több botrány rázta meg gyermekekkel szembeni visszaélések miatt. Belgiumban mindazonáltal ez az első beismerés és lemondás a botrány kezdete óta.

Ugyancsak az ez első eset, hogy egy püspök önnön bűne miatt mond le, nem pedig azért, mert az irányítása alá tartozó körzetben egyházi személyek visszaéléseket követtek el. A 73 éves Vangheluwe az ország legrégebben hivatalban lévő püspöke volt, 1984 óta állt a bruggei egyházmegye élén.

Belga egyházi illetékesek szerint semmi előzetes jele nem volt annak, hogy a püspök "bárkit szexuálisan megrontott volna." André-Joseph Léonard érsek, a belga katolikus egyház feje azt mondta, hogy tisztában van vele, hogy az eset miatt sokan elfordulhatnak tőlük.

Vangheluwe a levélben bocsánatot kért egykori áldozatától, de azt is jelezte, tudatában van annak, hogy ez olyan seb, amely nem gyógyul be. Jelezte, hogy ő maga sem könnyebbülhet meg a beismeréstől, jóllehet az elmúlt évtizedekben már többször bocsánatot kért a férfitól és családjától.

Az áldozatról nem közöltek részleteket, de azt tudni lehet, hogy a kérdéses időszakban még kiskorú volt. A visszaélések nagyrészt még az előtt történtek, hogy Vangheluwét püspökké szentelték volna - derül ki a levélből, amelyben a főpap teljes és végleges visszavonását is bejelentette. Azt sem titkolta azonban, hogy egy ideig még később is molesztálta áldozatát.

Léonard érsek nagyvonalú, dinamikus személyiségként, jó testvérként írta le Vangheluwét, és nem titkolta, hogy az eset őt magát is mélyen megrendítette. A történtek azután kerültek napvilágra, hogy az áldozat egy közeli ismerőse panaszt nyújtott be az egyházi hatóságnál.  • Tippek
  • Hírek