Háromszázezren halhattak meg Haitin

2010.04.23. 08:49
A korábban becsültnél is többen, akár háromszázezren is meghalhattak a januári haiti földrengésben, állítja az ENSZ-misszió vezetője. A szomszédos Dominikai Köztársaság a segélyezés felgyorsítását kéri, mivel kétszázezer menekült érkezett hozzájuk Haitiről.

A január 12-i haiti földrengés 250-300 ezer halálos áldozatot követelt, mondta csütörtökön az ENSZ helyi missziójának (Minustah) vezetője. A haiti polgári védelem eddig legfeljebb 220 ezer halálos áldozatról beszélt. A földrengésben több mint háromszázezer ember megsebesült, és több mint egymillióan elvesztették otthonukat.

Mulet egyben arra kérte a Biztonsági Tanácsot, hogy vezényeljen újabb nyolcszáz rendőrt az országba, mert a szervezet a jelenlegi létszámmal nem képes fenntartani a rendet a táborokban.

A haiti kormány elhatározta, hogy három hétre felfüggeszti a menekültek erőszakos kitelepítését a azokból a táborokból, amelyeket magánterületen, iskolákban alakítottak ki, mert a táborok erőszakos felszámolása feszültséget szül, mondta Mulet. Azt a 7300 embert, aki a port-au-prince-i stadionban húzta meg magát, tíz nappal ezelőtt elkezdték kilakoltatni. A főváros egyik iskolájában élő mintegy tízezer ember pedig utasítást kapott arra, hogy nagyon gyorsan hagyja el az intézményt.

A Dominikai Köztársaság kormánya arra kérte egy nappal korábban a nemzetközi közösséget, hogy gyorsítsa fel Haiti segélyezését, mert a földrengés óta az ENSZ adatai szerint mintegy 200 ezer menekült érkezett hozzájuk a szomszédos országból.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport