Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Átmentették a hazafiassági törvény több elemét

2010.04.27. 19:39
A szlovák képviselők elfogadták az állami jelképekről szóló törvényt, a vitatott hazafiassági törvényt pedig elutasították, több elemét ugyanakkor Robert Fico javaslatára átemeltek a másik jogszabályba. Az MKP szerint a módosító javaslat a hazafiassági törvény szemfényvesztő másolata.

A pozsonyi parlament kedden elfogadta az állami jelképekről szóló módosított törvényt, és Robert Fico kormányfő javaslatára a jogszabályba beépítették a sokat vitatott hazafiassági törvény több elemét is. Az állami jelképekről szóló törvény módosítását hétfőn vitatta meg és hagyta jóvá a kormány, kedden a parlament gyorsított eljárásban tárgyalta, és döntött róla.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által kidolgozott hazafiassági törvényt, amelyet Ivan Gasparovic államfő alapvetően csak hatályba lépésének tervezett dátuma (április 1.) miatt vétózott meg, a képviselők elutasították. Az ellenzék - beleértve a Magyar Koalíció Pártját (MKP) is - mindkét törvényt ellenezte, a szavazáskor képviselőik nem voltak jelen az ülésteremben.

Himnusz, zászló, alkotmányi bevezető

A módosított állami jelképekről szóló törvény értelmében az állami, az egyházi és a magániskolákban a megfelelő helyen elhelyezik az állami zászlót, a himnusz szövegét és az alkotmány bevezetőjét. A hazafiassági törvény csak az állami iskolákra vonatkozott volna, de a jelképeket minden osztályban el kellett volna helyezni. A módosított törvénynek megfelelően az állami zászlót és az alkotmány bevezetőjét azokban a helyiségekben is el kell helyezni, ahol a különböző szintű önkormányzatok üléseznek.

A himnuszt a parlament, a kormány és az önkormányzati képviselőtestületek ülése előtt kell majd eljátszani. Az iskolákban a tanév kezdetén és a tanév végén hangzik majd fel a himnusz. A hazafiassági törvény szerint minden hét elején el kellett volna játszani.

A hazafiassági törvénytől eltérően a jelképekről szóló módosított jogszabály az állami alkalmazottakat nem kötelezi hűségeskü tételére új munkahelyükön. A himnuszt sem kell eljátszani minden sportesemény, csak a fontosabbak előtt. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfél körül kell eljátszani a himnuszt.

Az állami jelképekről szóló törvény módosításai szeptember 1-jén lépnek életbe, Gasparovic aláírását formalitásnak lehet tekinteni.

MKP: Szemfényvesztő másolat

Az MKP az állami jelképekről szóló törvény módosító javaslatát hétfői nyilatkozatában a hazafiassági jogszabály "szemfényvesztő másolatának" minősítette. A törvénymódosítás előkészítetlen és átgondolatlan, az elfogadás módja, a gyorsított eljárás pedig Szlovákia polgáraira nézve sértő, vélték. A szlovákiai magyarok kedden reggel országszerte tüntettek a hazafiassági törvény ellen. Egy felmérés szerint Szlovákia lakosságának majdnem kétharmada - 63,7 százalék - elutasította, feleslegesnek minősítette a hazafiassági törvényt.