Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Új Abu Graibra derült fény

2010.04.28. 17:23
Egy újabb iraki börtönről derültek ki szörnyűségek, melyekről a Human Right Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet adott ki jelentést.

A negyvenkét kikérdezett fogoly vallomásából az derül ki, hogy ebben a bagdadi börtönben hasonló módon bántak az őrizetesekkel, mint a 2004-ben hírhedtté vált Abu Graibban, ahol amerikaiak kínoztak és szégyenítettek meg letartóztatottakat. A jelentés szerint a Muszanna börtönben a kínzás és a szexuális erőszak volt a norma, és akivel nagyon elbántak, azt orvosi segítség nélkül hagyták meghalni.

A foglyokat fejjel lefelé felakasztották, ostorral ütötték, verték, műanyag zsákba dugták, hogy fulladozzanak, és az elájultakat a nemi szerveikre mért elektromos sokkal térítették magához. Többeket ocsmány módon, különféle eszközökkel megerőszakoltak, vagy szexuális szolgálatokra kényszerítettek a nyomozók és a börtönőrök. Szokásban volt a savval vagy cigarettaparázzsal égetés is.

A Muszannában megkínzottakat Irak középső részében, Ninive tartományban tartóztatták le 2009-ben azzal a gyanúval, hogy a lázadók közé tartoznak.

A börtönt a Los Angeles Times-ban április 19-én megjelent első sajtóleleplezés után, néhány napja sürgősen bezárták. A HRW a rendszeresített brutalitásért felelősök megbüntetését követeli.