Kínában szűkítették az államtitkok körét

2010.04.29. 17:26
Kínában kiemelt figyelmet várnak el a távközlési és internetes cégektől, amennyiben államtitok továbbítását észlelik, akkor meg kell szakítaniuk az adatforgalmat. Ezzel együtt szűkítették az államtitkok körét az országban.

Kínában törvényt fogadtak el csütörtökön az államtitkok körének szűkítéséről, de egyben nagyobb éberséget követelnek a távközlési és internetes vállalatoktól. A törvényt háromszor is megvitatták 2009  júniusa óta, mielőtt a háromezer tagú országos népi gyűlés jóváhagyta azt.

A meglehetősen rugalmas törvényi meghatározás szerint államtitok az olyan állambiztonságot, illetve államérdekeket érintő információ, amelynek a kiszivárgása sérti az állam érdekeit politikai, gazdasági és nemzetvédelmi területen. A törvény egyszersmind a korábbiaknál magasabb szintű kormányszerveket jelöl meg olyanként, mint amelyek államtitoknak nyilváníthatnak egy információt. Megyei szint alatt erre nem lesz lehetőség.

A távközlési és internetes cégektől az októberi hatályba lépés után megkövetelik, hogy szakítsák meg az adatforgalmat, ha államtitkok továbbítását észlelik. Az ilyen tevékenységről felvételt kell készíteni, jelenteni kell a rendőrségnek és az állambiztonsági szerveknek, s azok kérésére ki kell adni a megfelelő információt.

A végrehajtási utasítás hiányában egyelőre nem tudni, hogy a távközlési cégeknek maguknak kell-e nyomozniuk a kiszivárogtatások után, vagy csak akkor kell törölniük az államtitkokat tartalmazó oldalakat, ha a hatóságok erre külön felszólítják őket.  • Hírek
  • Személyi kölcsön