Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Az AI bírálta a burka és a nikáb belga betiltását

2010.04.30. 06:40
Elítélte az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet azt a belga képviselőházi döntést, amely megtiltja a muzulmán nők arcát elfedő hagyományos öltözet, a burka és a nikáb viselését nyilvános helyeken.

Az Amnesty International szerint "veszélyes precedenst" jelent a belga parlament legutóbbi határozata, ami szerint a jövőben tilos ruházattal az arcot részben vagy egészben úgy elfedni, hogy az már azonosíthatatlanná teszi azt. A tilalom ugyan nem nevezi néven a burkát és a nikábot - az előbbi az egész testet elfedő viselet, az utóbbi pedig az arcot eltakaró kendő a muszlimoknál, de az AI szerint az arc eltakarásának teljes tilalma sértené a burkát, illetve nikábot viselő nők szólás- és vallásszabadságához való jogot.

A csütörtökön megszavazott tilalom nem csupán a közintézményekre, hanem minden közterületre és a nyilvánosság számára elérhető helyre, így az utcára és az üzletekre is vonatkozik, és e tekintetben mindeddig egyedülállónak számít Európában. Kivételt jelenthetnek a nyilvános ünnepi rendezvények, azokat azonban előbb engedélyeztetni kell a helyi önkormányzatnál. A törvény akkor lép életbe, ha a szenátus is megszavazza. Ez parlamenti vélekedések szerint júniusban vagy júliusban várható. A szabály megszegésének esetére 25 euró pénzbírságot vagy hét napi elzárást ír elő a törvény.

Egyelőre nem lehet megítélni, hogy a törvény mekkora felzúdulást válthat ki az ország egyre növekvő lélekszámú - elsősorban Marokkóból, Algériából, Tunéziából érkezett - muzulmán lakossága körében. E hagyományos muszlim viseletet eddig is meglehetősen ritkán lehetett látni Brüsszelben.

A belga parlament képviselőháza akkor mutatott fel gyakorlatilag teljes nemzeti egységet a tilalom megszavazásában, amikor Belgium belpolitikai válságba süllyedt, szétesett a kormány, mert a flamandok és a vallonok nem tudtak megegyezni egymással egy nyelvileg vegyes választókerület kettéválasztásában.

A burka- és nikábviselési tilalmat egyfelől azzal a - liberálisnak mondott - érvvel támasztják alá, hogy ezek a viseletek a nő alávetettségét mutatják, és benne a nő "mozgó börtönben" van. Másfelől a terrorizmus ellen küzdő biztonsági szerveket zavarja, ha nem látják az elfedett muzulmán női arcot.