Az olaj még egy hétig biztosan ömlik, a BP kártérítést fizet

2010.05.03. 16:53
A BP minden jogos kártérítési követelést kifizet a Mexikói-öbölben történt olajszennyeződéssel kapcsolatban. közölte Tony Hayward vezérigazgató.

"Világossá tettük, hogy a jogos követeléseket megtérítjük" - jelentette ki Tony Hayward az NPR amerikai közszolgálati rádióban, hozzátéve, hogy a kisebb összegeket azonnal kifizetik, a nagyobb összegek kifizetését nyilván egy folyamat előzi meg.

A londoni központú vállalat vezetője közölte: teljes mértékben vállalják a felelősséget az olajfoltért, és megtérítik a kárelhárítási műveletek költségeit.

Előző nap Barack Obama amerikai elnök megerősítette: a Fehér Ház a szivárgásért BP-t tartja felelősnek, a brit olajcégnek kell megfizetni a felmerülő kiadásokat. A BP korábban azt közölte, hogy napi hatmillió dollárt költ az olajfolt eltakarítását célzó erőfeszítésekre.

Hayward elmondta: cége jelenleg olyan megoldáson dolgozik, hogy egy hatalmas konténert helyeznének el a megsérült kút felett, amely útját állná az olaj terjedésének, és ahonnan az olajat a felszínre lehetne vezetni egy tankerbe. Azt mondta, a berendezés a hét végéig a helyére kerülhet.

Senki nem érti

A BP vezetője kifejtette: a másik lehetőség, hogy új kutat fúrnának, mintegy "megcsapolva" a felszálló régi csővezetéket a szivárgási pontok alatt. Ezáltal meg lehetne gátolni a tenger további szennyezését, mert így az olaj az ép csőben jutna a felszínre.

A brit vállalat ezenkívül továbbra is próbálkozik azzal, hogy mélytengeri robotjárművekkel megjavítsa azt a vészszelepet, amelynek az olajplatform április 20-i felrobbanása azonnal el kellett volna zárnia a kutat, de nem működött.

"Senki nem érti, miért nem működött; 160 olajcég képviselőit hívtuk össze Houstonban, hogy megoldjuk a feladatot" - mondta.

A CBS News hírcsatorna megállapította: legjobb esetben is még legalább egy hétig ömlik a tengerbe a kőolaj az 1500 méteres mélységben található kútból.

Keveset érnek a gátak

A BP által a kút elzárására tervezett manővert ilyen mélységben még soha nem hajtották végre. Az elképzelés szerint egy 74 tonnás, beton-fém kupolát eresztenének a kút fölé, ahonnan az olajat felpumpálnák egy szállítóhajóba. Ennek az akciónak a végrehajtásához még legalább hat-nyolc napra van szükség.

A CBS híradása szerint a partvidék védelme érdekében további olajterelő gátakat fektetnek a vízre, de ez az erőfeszítés egyre hiábavalóbbnak tűnik a part felé áramló olajtömeg láttán.

Az olaj lefölözését végző tisztító hajók és az olaj lebomlását segítő vegyszereket szóró repülőgépek munkáját vasárnap ismét rossz időjárás, több méter magas hullámok hátráltatták.  • Hírek
  • Bankszámla