A meteorológusok is hibázhattak a Kaczyński-tragédia előtt

2010.05.04. 15:24 Módosítva: 2010.05.04. 15:25
A lengyel katonai meteorológusok tudtak a Szmolenszk térségében április 10-én uralkodó rossz időjárási viszonyokról, de nem értesítették erről a Lech Kaczyński elnököt és kíséretét szállító repülőgép személyzetét, írta a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Az elnöki gép pilótái utoljára a reggel öt órai állapotokra vonatkozó, már idejétmúlt jelentést kapták meg, mielőtt felszálltak a varsói Okecie katonai repülőtérről.

Az elnöki különgép kilencvenhat emberrel a fedélzetén a nyugat-oroszországi Szmolenszk katonai repülőtere közelében zuhant le leszállás közben, közép-európai idő szerint röviddel kilenc óra előtt. A katasztrófát senki sem élte túl.

A lengyel katonai és kormánygépek tájékoztatásáért a lengyel katonai meteorológiai központ a felelős.

Az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) képviselői lengyel szakértőkkel együtt az Egyesült Államokba utaztak, hogy amerikai kollégáikkal közösen tanulmányozzák a Lech Kaczyńskit szállító TU-154-es gép katasztrófáját, jelentette be a MAK kedden.

Az orosz és lengyel szakértők az amerikai repülésbiztonsági hatóság (NTSB) szakértőivel tanulmányozzák a két épen maradt rendszert: a földközelséget jelző automatát és a fedélzeti navigációs rendszert a gyártó vállalatoknál, mondta el szervezet szóvivője.