Az oroszok atombomba bevetését javasolják az olajfolt ellen

2010.05.05. 19:23 Módosítva: 2010.05.05. 22:00
Nagy cikkben ajánlja az amerikai hatóságok figyelmébe a legnépszerűbb orosz újság, a Komszomolszkaja Pravda a környezetszenyező olajfolt elleni nukleáris csapást. Bár a bulvárlap valószínűleg ironizál, a felvetés egyáltalán nem légből kapott. Közben a balesetért felelős British Petroleum (BP) bejelentette, hogy ha minden jól megy, napokon belül le tudják állítani a szivárgást.

Igaz, hogy jó néhány évtizeddel ezelőtt történt, de tény, hogy a Szovjetunió öt alkalommal is atomot vetett be olaj- és gázkitörések ellen. Először 1966-ban, egy föld alatt felrobbantott, a hirosimainál másfélszer erősebb bombával, utoljára pedig 1979-ben, akkor egy olajszivárgás esetében. A módszer - a kitörési kürtő beomlasztása a brutális erejű detonációval - ötből négyszer működött.

A Komszomolszkaja Pravda szerzője megjegyzi, hogy az orosz mindig föld alatt robbantottak, míg az amerikaiaknak 1500 méter mélyen, a tenger fenekén kellene, de azt is rávágja, hogy a két eljárás lényegében nem különbözik egymástól.

A szovjetek amúgy sem voltak szívbajosak, ha valami civil ásási feladatot egyszerűbb volt atombombával végrehajtani. Összesen 169-szer robantottak a föld alatt, olyankor is, ha így egyszerűbb volt föld alatti gázraktárat vagy mondjuk csatornát ásni.

Bomba helyett kupola

A BP atomrobbantás helyett azt tervezi, hogy egy 98 tonnás beton-acél kupolát ereszt le az 1500 méteres mélységben levő olajkútra, ahonnan naponta körülbelül 5 ezer hordó (795 ezer liter) olaj jut a vízbe.

A brit vállalat szerdán indítja el a megsérült olajkúthoz a nagy kupolát szállító uszályt. A keszon, amelyből a belefolyó olajat felpumpálnák a tenger felszínére egy tankerbe, már csütörtökre a helyére kerülne, és az olaj felszívása a jövő hét elején kezdődhetne - mondta el John Curry, a balesetért felelős BP szóvivője.

Ilyen mélységben még soha nem alkalmazták ezt a technikát a rendkívüli nyomás miatt, így nincs biztosíték arra, hogy az akció sikerrel jár.

A BP megkezdi egy új kút fúrását is, amelynek a segítségével csökkenthetnék a nyomást a megsérült kút alatti csőben. Ez a művelet nagyjából három hónapig fog tartani.

Az amerikai parti őrség szerint a hatalmas kiterjedésű olajfolt fő tömege még nem érte el Louisianát, a parttól mintegy 15 kilométerre húzódik a széle.  • Tippek
  • Biztosítás