Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Úton van az olajfogó kupola a szivárgás helyszínére

2010.05.06. 09:56
A BP olajfúrójának balesete óta naponta 755 ezer liter nyersolaj ömlik a Mexikói-öböl vizébe, megállításához egy betonból és acélból készült kupolát szállítanak a helyszínre.

Úton van a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa helyszínére az a csaknem száztonnás, betonból és acélból készült olajfogó kupola, amellyel remélhetőleg sikerül megállítani a nyersolaj tengerbe ömlését.

Az olajfogó kupola
Az olajfogó kupola

A hatalmas építményt szállító uszály helyi idő szerint szerdán indult útnak a Louisiana állam partjától 80 kilométerre levő olajkúthoz. A mélyépítésnél használt, alul nyitott süllyesztőszekrény - úgynevezett keszon -, amelyből a belefolyó olajat felpumpálnák a tenger felszínére egy tankerbe, már csütörtökre a helyére kerülne, és az olaj felszívása a jövő hét elején megkezdődhetne, közölte korábban John Curry, a balesetért felelős BP olajipari vállalat szóvivője.

Naponta 200 ezer gallon (755 ezer liter) olaj ömlik a Mexikói-öböl vizébe azóta, hogy a múlt hónapban robbanás történt egy part menti olajfúró toronynál, 11 ember meghalt a szerencsétlenségben.

Szakértők szerint máris hatalmas károk keletkeztek a tengeri élővilágban. A baktériumok, planktonok és más apró élőlények ugyan elfogyasztják az olajat, de ezeket felfalják majd a kisebb halak, rákok. Ez utóbbiakat pedig majd a nagyobb halak és a tengeri emlősök fogyasztják el. A tudósok szerint a szénhidrogén-alapú anyagok, amelyek a tengerben felgyülemlenek, vagy elpusztítják a tengeri élőlényeket, vagy beleivódnak az azt elfogyasztó állatok húsába, és így az ehetetlenné válik más élőlények számára.

000T GYI0060366041

További veszélyt jelent az olajfolt a tengeri korallokra, de az is katasztrofális hatással járhat, ha a szennyeződés az áramlatok révén kikerül az Atlanti-óceánra, vélekedtek más szakértők.